Formidabila Antantă

Formidabila Antantă

Alianţa franco-britanică a fost relansată pe stadionul clubului de fotbal Arsenal Londra de Gordon Brown şi de Nicolas Sarkozy.

Premierul britanic Gordon Brown a anunţat o serie de măsuri menite să întărească legăturile dintre Marea Britanie şi Franţa, afirmând că îşi doreşte o „antantă formidabilă“. Declaraţia a venit în contextul vizitei preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Londra, cei doi lideri având, ieri, o întrevedere oficială. Astfel, Franţa şi Marea Britanie au decis să organizeze summituri în mod regulat şi să coopereze mai mult în domeniul imigraţiei, apărării şi economiei, notează BBC.

Preşedintele Nicolas Sarkozy a salutat, la rândul său, o nouă era a prieteniei, dar a insistat asupra faptului că Marea Britanie trebuie să-şi ocupe „întregul loc“ în cadrul construcţiei europene. Viziune europeană comună Ambii lideri au marşat însă pe aceeaşi viziune asupra viitorului Europei. „Considerăm că, dacă lucrează împreună, Franţa şi Marea Britanie pot fi o forţă mai măreaţă pentru binele în lumea de mâine, astfel că, dacă vreţi, aceasta va fi o alianţă formidabilă“, a declarat Gordon Brown, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu Nicolas Sarkozy la stadionul clubului de fotbal Arsenal Londra.

Cei doi au coborât pe gazon şi s-au fotografiat cu managerul lui Arsenal, Arsene Wenger. „Mai mult decât o aventură de-o noapte“ Întrebat dacă apropierea de Franţa demonstrată în timpul vizitei sale la Londra va fi una de durată, Nicolas Sarkozy a răspuns în glumă: „Este mai mult decât o aventură de o noapte, vom lua şi micul dejun“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu în ultimul rând, preşedintele Franţei s-a declarat „profund mişcat“ de modul în care a fost primită soţia sa, Carla Bruni, în Marea Britanie, după comentariile negative referitoare la mariajul lor apărute în presa franceză. „Sunt mândru că oamenii au perceput- o aşa cum este ea în realitate“, a spus acesta, accentuând că aşa este drept să se întâmple.

Cooperare energetică intensificată

Cei doi lideri au încheiat ieri un acord de cooperare în domeniul tehnologiei nucleare care acordă companiilor franceze acces preferenţial pe piaţa britanică, unde este nevoie urgentă de construirea de noi reactoare. Cele două state vor intensifica schimbul de experienţă în domeniul tehnologic, Sarkozy şi Brown declarând că acordul ar putea fi extins spre a include şi alte state europene.

Ministrul britanic pentru afaceri, John Hutton, speră că acordul francoenglez va permite Marii Britanii să devină o trambulină pentru relansarea industriei energetice nucleare la nivel global, în contextul încălzirii globale. CUCERIREA ANGLIEI Carla Bruni, arma secretă a lui Sarkozy

La o zi după ce au întâmpinat-o cu poze în care apărea goală, tabloidele britanice s-au întrecut în materiale elogioase despre prima-doamnă a Franţei, Carla Bruni, pe care au numit-o „prima-doamnă a modei“ şi au comparat-o cu Prinţesa Diana şi cu Jacqueline Kennedy. „Marea Britanie este încântată de doamna Sarkozy“, a scris „The Daily Express“, care-i dedică lui Bruni două pagini întregi. „The Daily Mail“ a publicat nu mai puţin de şase pagini bogat ilustrate, centrate pe Carla Bruni şi apariţia sa „impecabilă“. Fotografiile frumoasei italience - peste 60 în total - au apărut pe prima pagină a tuturor ziarelor britanice, iar materialele dedicate ei au eclipsat copios analizele politice dedicate vizitei preşedintelui francez. Numele acestuia a fost folosit mai mult în aprecieri precum „preşedintele Sarkozy poate să mai vină, dacă este însoţit de soţia sa, Carla“ („The Daily Mirror“), sau „Sarkozy încearcă să ne seducă, dar noi o iubim pe Carla“ („The Daily Telegraph“). „The Independent“ rezumă sentimentul general: „Sarkozy e liber să se considere un preşedinte vizionar, dar soţia sa este cea cu ochii aţintiţi spre viitor, cel al modei. Hainele ei - din colecţia Dior, toamna 2008 - nu vor fi disponibile în magazine decât peste vreo două luni“. Cotidianul francez „Le Parisien“ a sintetizat şi el, mult mai sec, cel mai vizibil rezultat al vizitei prezidenţiale: „Englezii au fost cuceriţi de Carla“. (Constantin Vlad)