Fondurile nerambursabile, încă greu de atras şi utilizat

Regiunile de dezvoltare care nu accesează fondurile nerambursabile repartizate de Uniunea Europeană şi Ministerul Dezvoltării riscă să piardă finanţările disponibile, în favoarea regiunilor mai active în acest domeniu, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, în timpul şedinţei Comitetului de monitorizare al programului operaţional regional 2007-2013, care se desfăşoară în 14 şi 15 mai în Poiana Braşov.

„Din toamnă vom aborda posibilitatea realocării fondurilor, atât între axele prioritare, cât şi pe domeniile principale de intervenţie. Dacă în continuare se vor declara neinteresate anumite regiuni de dezvoltare, nu vom avea ce face şi vom transfera fondurile către cei care au proiecte. Nu ne putem permite să stăm până la calendele greceşti şi să nu atragem fonduri europene“, a declarat ministrul Blaga, în urma analizei stadiului implementării Programului Operaţional Regional (POR).

Bucureşti Ilfov, „catastrofal“ la utilizarea fondurilor

Potrivit ministrului Blaga, fără a socoti proiectele de infrastructură de transport (Axa 2 POR), pe primele locuri în utilizarea fondurilor europene disponibile pe regiuni de dezvoltare se află Regiunea Nord-Est, care a depus 226 proiecte în valoare de 222 milioane euro, aflate în diferite faze  de evaluare, având un grad de utilizare a fondurilor de 35,7% şi Regiunea Centru, cu 131 proiecte, 134 milioane euro solicitaţi şi 32,9% grad de utilizare a fondurilor. La extrema cealaltă se află Regiunea Sud, „repetentă la mai toate capitolele“, cu 44 de proiecte depuse, în valoare de 33 milioane euro şi 4,8% grad de utilizare a fondurilor şi Regiunea Bucureşti – Ilfov, catalogată de ministru drept „catastrofală“, cu un grad de utilizare de 1,7%. Doar patru contracte de lucrări semnate Ministrul spune că deşi numărul contractelor de finanţare pe POR a crescut semnificativ, problema absorbţiei fondurilor europene rămâne la nivel local, fiind „mult întârziată de semnarea contractelor de lucrări“. Până anul trecut s-au semnat 40 de contracte de finanţare din care 15 de asistenţă tehnică, iar de la începutul anului 2009 şi până la sfîrşitul săptămînii vor fi semnate 261 de contracte. Valoarea totală a celor 301 contracte (din care două se semnează vineri şi sâmbătă) este de aproximativ  800 milioane de euro, adică abia 18% din fondurile alocate programului.

„Valoarea proiectelor efectuate rămâne redusă: 46 milioane euro, din care 40 milioane în contul prefinanţării“, a subliniat ministrul, adăugând că s-au semnat până acum doar patru contracte de lucrări, toate pe infrastructură. Ministerul a planificat trageri de 225 milioane euro pentru acest an. 

Aviz amatorilor!

Blaga a „dojenit“ şi firmele care participă la licitaţiile de lucrări, pe care le consideră parţial vinovate de semnarea a doar patru contracte până în prezent. Motivul întârzierii semnării contractelor se regăseşte şi la nivelul firmelor care licitează, crede ministrul, pe de o parte din cauza „acestui sport al contestării licitaţiilor“, pe de altă parte pentru că, spune Blaga, pentru că „în această foame de lucrări, multe din firmele de construcţii sunt dispuse să subevalueze foarte mult valoarea lucrărilor“.

„Le atrag atenţia: nu suntem pe legislaţia internă, unde au fost obişnuite să câştige licitaţiile cu un preţ, iar prin diverse artificii să ajungă la majorarea preţului contractului chiar şi cu 50%. Aici, doar în condiţii foarte speciale se pot majora cu 10%. Aviz amatorilor!“, a mai declarat ministrul.

În următoarele două zile, ministrul va semna la Rupea (Judeţul Braşov) şi Tîrgu Mureş alte două contracte de finanţare, cu o valoare de peste 24 milioane euro.