Fonduri UE mai puţin cunoscute

IMM-urile româneşti se pot dezvolta cu acţionariat european.

Firmele mici şi mijlocii din România vor putea obţine bani pentru dezvoltarea afacerilor nu prin credit bancar, contract de leasing sau prin proiecte pentru fondurile structurale bine cunoscute, ci printr-o modalitate foarte puţin răspândită în rândul IMM-urilor de la noi. Este vorba despre participarea unui fond de investiţii la capitalul social al firmei.

Acesta este unul dintre instrumentele de finanţare cuprinse în programul JEREMIE, o facilitate a Uniunii Europene, prin care societăţile româneşti vor avea acces la o sumă de 100 de milioane de euro. Banii vor veni în România până la sfârşitul acestui an, prin intermediul Fondului European de Investiţii (FEI), organism al Băncii Europene de Investiţii.

Din aceşti bani, pentru fondul de capital de risc sunt alocaţi 35 de milioane de euro, restul de 65 de milioane de euro urmând să fie folosiţi pentru garantarea împrumuturilor luate de IMM-uri de la bănci, a declarat Camelia Drăgoi, reprezentanta la nivel regional a FEI.

Noi modalităţi de garantare

„Fondurile vor fi disponibile în a doua jumătate a anului. În aprilie se va desfăşura o licitaţie pentru angajarea de fonduri cu capital de risc, iar din cauza faptului că trebuie strânsă o cofinanţare de cel puţin 30% din partea investitorilor privaţi, va mai dura ceva până la sfârşitul anului. În paralel cu aceasta, vom demara al doilea apel pentru facilitatea de garantare”, a precizat Camelia Drăgoi.

Primul apel către băncile interesate să garanteze credite pentru IMM-uri nu a avut căutare din partea instituţiilor financiare. Astfel, anul trecut, „s-au prezentat două bănci, din care una nu era eligibilă şi alta a renunţat”, a declarat oficialul FEI.

Potrivit Cameliei Drăgoi, banii care vin prin JEREMIE sunt destinaţi companiilor aflate la început de drum, care vin cu planuri de afaceri bune. Firmele pot fi din orice domeniu de activitate, mai puţin real estate, alcool, tutun şi agricultură, domeniu finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

O altă sursă de finanţare mai puţin cunoscută firmelor româneşti este programul-cadru pentru competitivitate şi inovaţie (CIP) al Comisiei Europene, administrat de FEI. De aici pot fi accesaţi peste un miliard de euro. Acest program încurajează în mod special companiile inovative atât la început de drum, cât şi atunci când doresc să se dezvolte. Mecanismele de finanţare sunt asemănătoare JEREMIE.

Circa 600 de milioane de euro pot ajunge în capitalul social al IMMurilor prin fonduri de investiţii, atât pentru demararea afacerii, cât şi pentru extinderea acestora. 550 de milioane de euro pot fi folosiţi de instituţiile financiare pentru garantarea creditelor.

"Mă aştept la multe cereri pentru fondul de capital de risc, din programul JEREMIE, însă cu 35 de milioane de euro nu se schimbă piaţa.“

CAMELIA DRĂGOI,  reprezentant al Fondului European de Investiţii