Fonduri substanțiale alocate pentru reducerea abandonului școlar în România

Școală. Sursa foto : INQUAM_Photos

Europarlamentarul Eugen Tomac anunță că România va beneficia de o sumă semnificativă pentru a lupta împotriva abandonului școlar, având în vedere că țara noastră este pe primul loc la acest capitol.

Eugen Tomac a subliniat că au avut loc dezbateri intense cu privire la riscurile cu care se confruntă adolescenții din România. În acest context, el și-a exprimat opinia că abandonul școlar este cel mai grav pericol cu care se confruntă tinerii din țară.

România primește fonduri pentru reducerea abandonului școlar

Astfel, România va primi suma de 1,5 miliarde de euro pentru a combate abandonul școlar.

„Suntem țara cu cea mai mare rată a abandonului școlar din Uniunea Europeană. Conform Eurostat, în 2022, 15,6% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani abandonează învățământul.

În România, combaterea abandonului școlar a rămas doar o lozincă. Am întrebat Comisia Europeană cum poate fi sprijinită țara noastră pentru a stopa acest fenomen. Combaterea părăsirii timpurii a școlii nu se poate face fără bani”, a scris Eugen Tomac.

Europarlamentarul spune că va monitoriza fiecare etapă privind implementarea acestor programe, va vizita școli și licee, va discuta cu elevi și profesori, cu autorități locale și centrale, deoarece aceste proiecte nu au nevoie doar de finanțare, ci și de implementarea lor eficientă.

Eugen Tomac. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

România a primit deja granturi pentru 1400 de școli

Eugen Tomac evidențiază că România a primit deja granturi pentru 1400 de școli pentru a reduce părăsirea timpurie a școlii.

„Acum urmează selecția de noi proiecte prin PNRR pentru a sprijini învățământul românesc în reducerea abandonului școlar.

Pentru perioada 2024-2027, aceste resurse vor fi destinate combaterii abandonului școlar și integrării copiilor din zonele defavorizate în câmpul muncii. Acești bani vor fi destinați infrastructurii școlare, cu prioritate pentru instituțiile de învățământ cu un grad ridicat de abandon școlar”.

Europarlamentarul a mai adăugat că situația din învățământ trebuie să ne preocupe zi de zi, deoarece viitorul României depinde de școala de azi. România deține tristul record al abandonului școlar.

În anul 2022, țara noastră a ocupat locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani care au părăsit prematur sistemul de educație și formare, conform datelor furnizate de Eurostat, în luna mai a acestui an.