Fondul Proprietatea, în RĂZBOI cu Ministerul Energiei

Fondul Proprietatea Sursa foto: EVZ

Fondul Proprietatea a anunţat că a declanşat acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat eliminarea Oanei Truța din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și consideră că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive, se arată într-un comunicat de presă.

La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând Statul Român ca acționar majoritar al Hidroelectrica, și-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii Oanei Truța, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Această situație a declanșat automat revocarea doamnei Truța din funcția de membru al Consiliului.

Fondul precizează că va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanţă corporativă sunt respectate la Hidroelectrica şi că directorii care îşi îndeplinesc atribuţiile legale, de administrare, nu sunt destituiţi fără motiv.

Propunerea Ministerului Energiei nu include motivația pentru inițierea procedurii judiciare împotriva doamnei Truța. De asemenea, Ministerul și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentația AGA, se mai arată în comunicat. Fondul Proprietatea consideră că aceste acțiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuțiilor sale legale, de administrare, s-a opus acțiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenințat implementarea principiilor de guvernanță corporativă în Hidroelectrica.

Recent, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru înălcarea normelor de guvernanţă corporativă, iar această acuzaţie nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii, se mai arată în comunicat.

„În opinia Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părţile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităţilor Hidroelectrica, în loc să adopte astfel de decizii în mod clar abuzive. Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că:

  • Nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie;
  • Nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica;
  • Au existat încercări inadecvate din partea Ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei;
  • Persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie.

Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei să înceteze adoptarea unor astfel de acţiuni abuzive în întreprinderile de stat şi să implementeze în mod corect, să susţină şi să respecte principiile de guvernare corporativă – care sunt esenţiale pentru a adue valoare adaugată companiei, acţionarilor săi şi angajaţilor, precum şi pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate şi fapte de corupţie”, se mai arată în comunicat.