Fondul Proprietatea pleaca de la coltul strazii

Pe Bursa, identitatea intre titlu si proprietar va fi obligatorie.

Ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea ce intarzie de luni intregi a adus la capatul rabdarii proprietarii care urmeaza sa fie despagubiti de stat prin actiuni la Fond. Acestia ameninta ca vor da statul in judecata daca Fondul nu va fi listat la Bursa cat mai curand.

Proprietarii nu mai spera nimic „Nu putem face nimic cu titlurile de despagubire pe care le-am primit de la ANRP (n.r. - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii) si tot ce spun guvernantii sunt doar baloane de sapun”, ne-a spus Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat. Varianta propusa de stat - prin care in limita unui plafon maxim de 200.000 de euro fostii proprietari pot opta pentru despagubiri in cash - este agreata de acestia, chiar daca, spun ei, este incorecta:

„Daca ai proprietatile evaluate la 1 milion de euro si iti dai consimtamantul ca vrei doar 200.000 de euro si nu mai vrei actiuni la Fond, pierzi restul de bani”, spune Theodoru. Cu toate acestea, nu sunt multi proprietari deposedati abuziv de regimul comunist care sa aiba de recuperat sume mai mari de 200.000 de euro, a spus reprezentantul proprietarilor.

Despagubiri inutile ANRP a emis aproximativ 6.000 de titluri de despagubire, dupa cum ne-a spus Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, care reprezinta aproximativ 11% din capitalul social al Fondului (de 4 miliarde euro). Numai mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnit au primit titluri de despagubire care reprezinta 8% din valoarea acestuia. Temerea ca aceste titluri vor fi vandute la coltul strazii asa cum s-a intamplat la „cuponiada” a fost contrazisa de Alexandru Paunescu.

Acesta ne-a spus ca „titlurile nu se tranzactioneaza, potrivit Ordonantei care va fi inaintata, decat dupa ce au fost convertite in actiuni si sunt listate la Bursa”. Paunescu spune ca este interzisa vanzarea sau cumpararea pe piata neagra deoarece daca titlurile de proprietate nu se gasesc in posesia proprietarului sunt lovite de nulitate si nu pot fi convertite in actiuni. Din cele 6.000 de titluri emise, aproximativ 2.300 au fost convertite in actiuni care asteapta listarea.

„Procesul de conversie este greoi si se desfasoara intre ANRP si Depozitarul Central, care tine evidenta companiilor”, spune Paunescu, adaugand ca in fiecare zi vin proprietari nemultumiti la sediul Fondului Proprietatea sa isi ceara drepturile. „Ii inteleg ca sunt frustrati, dar nu le putem face nimic”, adauga presedintele Fondului.

Daune platite de stat Avocatul familiilor Malaxa si Auschnit, Corin Trandafir, a spus ieri ca cei doi mostenitori ai industriasilor vor mai astepta o reactie din partea Fondului pana pe 20 iunie si ca dupa aceasta data vor cere statului despagubiri la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO). Motivul: imposibilitatea de a converti titlurile de despagubire in actiuni la Fond si de a castiga de pe urma acestora, prin listarea Fondului.