Fondul Proprietatea nu se hotaraste

Proiectul de act normativ pentru modificarea ordonantei de urgenta care reglementeaza functionarea Fondului Proprietatea a fost finalizat si urmeaza sa fie avizat, ne-a declarat ieri Alexandru Paunescu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului.

El a nu a vrut sa sustina sau sa dezaprobe varianta discutata de guvern, prin care pagubitii regimului comunist sa primeasca doar 500.000 lei in loc de 200.000 euro. „Cifra asta a fost discutata, dar nu s-a stabilit inca nimic si, chiar daca s-ar fi stabilit, cifra poate fi schimbata de minister”, spune Paunescu.

Ministerul Economiei si Finantelor a vehiculat varianta potrivit careia persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de comunisti ar putea fi despagubite in numerar. Limita plafonului la care pot fi evaluate bunurile este de 500.000 lei, iar banii pot fi platiti in transe de cel mult 100.000 lei pe an, daca pagubitii vor opta pentru aceasta varianta in locul actiunilor la Fond.

„Decizia nu-mi apartine mie pentru ca suma va fi platita de minister, inclusiv modalitatea de plata - in transe sau o singura suma - din moment ce este o decizie care implica bugetul consolidat”, adauga presedintele Fondului Proprietatea. Fondul Proprietatea a anuntat ca va renunta la companiile din portofoliu care sunt neprofitabile si va transfera altele care pot fi listate la bursa.

„Mai trebuie sa purtam discutii pe marginea anexei care include companiile neviabile din portofoliu si cele transferate la AVAS”, mai spune Paunescu, amintind ca era vorba de 20 de societati neprofitabile, dar „poate reusim sa dam mai multe inapoi in urma negocierilor”.

Proiectul de ordonanta cuprinde variante pentru valorificarea titlurilor de despagubire primite de viitorii beneficiari. O alta varianta vehiculata (care era sustinuta si de BNR) era cea in care despagubirea sa fie facuta sub forma titlurilor de stat, pentru a reduce „presiunea inflationista” a despagubirilor.