Fondul Proprietatea hraneste afaceri profitabile

Tranzactionarea in afara pietei aduce pierderi de pana la 75% din valoarea nominala a titlurilor.

Firmele care intocmesc dosare pentru fostii proprietari pentru ca acestia sa poata solicita primirea despagubirilor prin intermediul Fondului Proprietatea castiga intre 15% si 30% din valoarea acestora. Intocmirea dosarului nu consuma timp, dar in momentul in care primeste despagubirea clientul pierde pana la 30% din valoarea participatiei.

Numarul posibililor actionari la Fondul Proprietatea este estimat la 120.000-180.000. In prezent, 3% din actiunile fondului sunt detinute de persoane fizice si 97% de Ministerul Economiei si Finantelor.

„Avem cateva sute de parteneri, dintre care unii nu pot sa-si intocmeasca dosarul din diverse motive: fie sunt plecati in strainatate si nu au timp sa vina in tara, fie sunt oameni foarte importanti, care din lipsa de timp se asociaza cu noi”, explica directorul general al grupului Real, Cristian Varban, citat de revista „Banii Nostri”.

Conform spuselor acestuia, se face un contract de prestari servicii de consultanta intre compania Real si viitorul despagubit. La final, se percepe procentul ca plata pentru aceste servicii. In anumite cazuri, daca imobilele vor fi restituite in natura, iar proprietarul nu are bani pentru plata comisionului de rezolvare a dosarului, Real Grup se arata dispus sa colaboreze in continuare cu proprietarul.

Fie i se restituie imobilul proprietarului, acesta platindu-i firmei Real Grup „recompensa” de pana la 30%, fie firma pastreaza imobilul, daca proprietarul nu are bani de recompensa, platindu-i acestuia contravaloarea minus suma datorata drept comision (adica restul de 70%). Mai exista si o a treia varianta: dezvoltarea unei afaceri prin asociere cu proprietarul in imobilul respectiv. In cazul in care cei care apeleaza la grupul Real pentru a le intocmi dosarele nu primesc despagubiri, nu au nimic de platit.

Reguli neclare

Specialistii pietei de capital nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste modul in care pot fi vandute titlurile de despagubire. Unii sustin ca acestea pot fi vandute inainte de listarea Fondului Proprietatea deoarece nu exista o reglementare clara care sa interzica acest lucru. In acelasi timp, ceilalti sustin ca tranzactionarea ar trebui realizata numai pe piata reglementata: Bursa de Valori Bucuresti.

Ministerul Finantelor a dat in urma cu cateva luni o ordonanta de urgenta conform careia vanzarile de participatii pot fi consfintite printr-un act juridic translativ de proprietate, incheiat in forma autentica.

Ionut Popescu, fost ministru al finantelor, i-a sfatuit intotdeauna pe proprietarii de drept sa astepte momentul listarii. Detinatorii de actiuni Proprietatea vor putea obtine castiguri cu 60% mai mari decat valoarea participatiei dupa listare, sustine Popescu.

Pentru a avea un astfel de randament, actiunile primite trebuie sa fie pastrate pe termen mediu sau lung. Asta deoarece, in prima faza, toata lumea va fi tentata sa vanda, ceea ce ar putea duce la scaderea cotatiilor.

Cel mult 25% din valoarea nominala

Pe internet exista anunturi de cumparare de participatii la Fondul Proprietatea. Unul dintre cei care se ofera sa cumpere, prezentandu-se drept Leontin Fagenbaum, scrie in anunt ca poate fi recuperata numai o parte din valoarea despagubirii in urma unei astfel de tranzactii: intre 15% si 25%. Argumentul: fondul nu este evaluat si nici listat, adica participatia presupune multe riscuri.

Unii juristi sustin ca titlurile de despagubire inmanate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor pot fi cedate prin intocmirea unui act de cesiune.

Estimari

Investitii straine masive dupa listare

Listarea Fondului Proprietatea ar putea atrage investitii straine masive, a afirmat Ionut Popescu, la Targul Bursier de Investitii. Mai mult, asta ar duce la o inviorare a pietei de capital autohtone.

„Societatile de investitii financiare de pe piata asteapta cu nerabdare listarea Fondului. Astfel vom avea posibilitati mult mai mari de a investi, ceea ce va duce la o crestere a pietei de capital”, a afirmat Floriean Firu, director general adjunct al SIF Transilvania. Fondul Proprietatea va fi listat la BVB la aproximativ noua luni de la aprobarea ordonantei de urgenta care permite societatii de investitii financiare ce-l administreaza acest lucru.