Fondul Proprietatea este al partidelor!

Inlocuirea reprezentantilor BNR cu specialisti sustinuti de partide pare rezultatul unei noi intelegeri PNL-PSD.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in Consiliul de Supraveghere a Fondului Proprietatea vor fi inlocuiti cu specialisti agreati de partide, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Acesta a aratat ca decizia este motivata de necesitatea obtinerii de sustinere in parlament pentru actele normative propuse in vederea schimbarii legislatiei privind Fondul Proprietatea.

BNR are trei reprezentanti in conducerea Fondului Proprietatea: Ion Hidan, Silvia Ciorgoda si Bogdan Marin. Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, provine tot din BNR.

Inainte de numirea la conducerea Fondului, acesta lucra la Directia de Supraveghere a bancii centrale. Ieri dupa-amiaza, Paunescu nu stia nimic despre modificarile anuntate de ministrul economiei si finantelor.

El considera ca nu este vizat de schimbarile anuntate deoarece nu mai este angajatul BNR de aproape un an, de cand a venit la Fondul Proprietatea.

Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere sunt Ingrid Zaarour, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Iuliana Vaduva Tarca, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, respectiv Teodor Niculescu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

PSD spune ca nu-i interesat

Conducerea PSD nu a decis daca isi va numi sau nu reprezentanti in conducerea Fondului. Doi dintre liderii partidului, secretarul general Titus Corlatean si vicepresedintele Cristian Diaconescu, spun ca nu sunt de acord cu propunerea lui Vosganian. „Nu am avut discutii pe aceasta tema cu PNL.

Noi am criticat de la inceput constituirea acestui Fond si nu se pune problema sa ne numim reprezentanti in conducerea sa”,  a declarata Cristian Diaconescu.

De aceeasi parere este si Titus Corlatean.

„Noi am criticat politic si ideologic constituirea acestui Fond, care ascunde interese clientelare ale guvernarii PNL-PD. Din acest motiv nu putem cautiona politic acest esec numindu-ne reprezentanti in conducerea Fondului”, a declarat Corlatean, reamintind ca Romania a fost condamnata de CEDO .

Ce este  Fondul Proprietatea Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, aceasta fiind solutia pentru despagubirea fostilor proprietari carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul s-a inregistrat la Registrul Comertului la finele anului 2005.

Din portofoliul sau fac parte actiuni la 114 companii romanesti, iar capitalul sau social este de peste 4,2 miliarde de euro. Autoritatile intentioneaza sa listeze Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si, in acest mod, fostii proprietari vor putea sa-si valorice despagubirile acordate de stat.