Fondul Proprietatea ar putea fi listat la toamnă

Conducerea Fondului spune că tranzacţionarea pe Bursă este posibilă în acest an dacă ordonanţa care îi modifică statutul apare în curând în Monitor.

Acţiunile Fondului Proprietatea ar putea fi tranzacţionate pe Bursă chiar din această toamnă, ne-a declarat Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea.

Instituţia a mai făcut un pas către listare, după ce, miercuri, deputaţii, care reprezentau Camera decizională a parlamentului, au aprobat Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă 81/2007, cu amendamentele votate în comisiile parlamentare.

Actul normativ permite ca actul constitutiv al Fondului Proprietatea (FP) să fie modificat doar de Adunarea Generală a Acţionarilor, la fel ca în cazul unei societăţi pe acţiuni obişnuite, şi nu printr-o hotărâre de guvern, cum era până în prezent, explică Ionuţ Popescu.

Drumul către Bursă

Paşii următori pentru ca legea să intre în vigoare sunt promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu, după care publicarea în Monitorul Oficial. Şeful FP estimează că publicarea va avea loc în a doua jumătate a lunii iulie. "Imediat ce legea va apărea în Monitorul Oficial, vom convoca Adunarea Generală a Acţionarilor", a precizat Ionuţ Popescu.

Acest lucru s-ar putea întâmpla la finele lunii august sau la începutul lui septembrie. În cadrul adunării acţionarilor, se va discuta modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrării Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton, stabilirea dividendelor aferente anilor 2008 şi 2009, precum şi listarea Fondului la Bursă. În opinia lui Ionuţ Popescu, în momentul listării, "cel mai bine este ca Franklin Templeton să fi preluat funcţia de administrator".

Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton, a declarat recent că "prima noastră prioritate, după ce vom fi numiţi manageri al Fondului Proprietatea, va fi să listăm societatea pe Bursa locală de la Bucureşti. Intenţionăm să căutăm şi o altă listare a Fondului, pe o Bursă internaţională, pentru a creşte lichiditatea acţiunilor şi pentru a atrage noi investitori internaţionali pe piaţa românească".

Dividendele, mărul discordiei

În cazul în care vor fi repartizate dividendele pentru cei doi ani, partea care îi revine Ministerului Finanţelor Publice, acţionarul majoritar al Fondului, va fi transferată în conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru a fi distribuite persoanelor care optează pentru despăgubirile băneşti, susţine Ionuţ Popescu.

Cu toate acestea, Adrian Ştefan Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc, este de părere că deocamdată dividendele ar trebui să rămână nerepartizate.

"Statul român poate amâna plata dividendelor cu un an. Când e criză şi bugetul nu are bani, nu este momentul să-i îmbogăţim pe aceşti băieţi deştepţi", a declarat el ieri, la o conferinţă de presă. Iuraşcu se referă la "speculatori persoane fizice" care au cumpărat acţiuni la FP de la proprietarii de drept, precum şi la fondurile de investiţii acţionare ale Fondului.

"În câteva zile după publicarea legii în Monitorul Oficial, vom convoca adunarea acţionarilor.“, IONUŢ POPESCU, directorul general al Fondului Proprietatea