Fondul Proprietatea a intrat în istoria Bursei

50 de milioane de euro. Atât a valorat prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Fondului Proprietatea. Următorul pas, după creşterea în valoare a unităţilor, este listarea pe alte Burse.

Bursa bucureşteană a reuşit să scrie istorie după ce acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au vândut într-un cumul de valoare de peste 50 de milioane de euro, record care nu a mai fost înregistrat până acum de vreo companie.

Reprezentantul unuia dintre cei mai mari jucători din piaţă, directorul general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol, spune despre ziua de ieri că a fost una foarte dinamică, aşa cum o Bursă ar trebui să fie.

"A fost o zi plină de efervescenţă, cu multe telefoane, tranzacţii şi ordine. A fost o lichiditate foarte mare pe acţiunile FP, s-au tranzacţionat 2,4% din numărul total de acţiuni emise, una dintre cele mai mari valori ale tranzacţiilor din istoria Bursei. În aceste condiţii, mi se pare remarcabil că preţul a încheiat la o diferenţă de +30% faţă de ultimele preţuri ale tranzacţiilor prin cesiune", a declarat Paşol. Potrivit lui, FP va rămâne în continuare un subiect foarte important pentru Bursă şi cu mare interes din partea investitorilor.

Numai în primele cinci minute de la deschiderea Bursei au fost tranzacţionate titluri FP de aproximativ 3,5 milioane euro, iar în prima jumătate de oră valoarea lor se ridica la 10 milioane de euro.

Unele platforme de tranzacţionare ale brokerilor au "cedat nervos" în faţa comenzilor care au depăşit cu mult capacitatea de acoperire, fapt pentru care comenzile au fost preluate prin telefon de către brokeri şi puse manual la vânzare.

După ce tranzacţionarea a început de la un preţ de 0,6020 de lei/titlu, acesta a ajuns să închidă la 0,6495 lei. Înainte de începerea tranzacţionării, brokerilor le-au fost transferate de la Depozitarul Central peste două miliarde de unităţi FP, acestea putând fi vândute.

Planuri mari de viitor pentru Fondul Proprietatea

După cum a evoluat FP, ieri, planul de listare şi pe alte Burse pare unul cât se poate de realist, mai ales că preşedintele executiv Franklin Templeton Investments, Mark Mobius, spune că ţintele sunt Bursele de la Londra, New York, Viena sau Varşovia.

Nu trebuie uitată nici piaţa din Hong Kong, pentru că şi acolo se rulează bani. "Ar trebui să ne uităm şi în Est, pentru că băncile chineze au mulţi bani, de aceea văd la fel de posibilă şi o listare pe Bursa de la Hong Kong", a declarat, ieri, şeful Franklin Templeton Investments.

Reprezentanţii Franklin Tem pleton Investments nu au ezitat nici să facă anumite comentarii legate de "donaţia" Romgaz către stat, sumă care se ridică la aproape 100 de milioane de euro. Potrivitlui Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, banii au fost folosiţi pentru plăţi pe anul 2010.

FP deschide drumul altor companii spre BVB

Până şi preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Stere Farmache, a fost de acord că listarea de astăzi a fost un eveniment foarte important.

"Cred că acest eveniment egalează ca importanţă, dacă nu chiar depăşeşte, evenimentul de deschidere a Bursei. În ultimele zile, piaţa de capital şi Bursa au fost în centrul atenţiei publice. În cei 15 ani de Bursă nu cred că am văzut mai multă presă, mai multe persoane şi mai multă lume interesată de Bursa de Valori Bucureşti", a declarat Stere Farmache în cadrul conferinţei de presă.

Potrivit acestuia, listarea FP va genera în viitor o serie de evenimente pozitive pentru piaţa de capital. Acesta crede despre listarea FP că va fi un catalizator pentru alte companii de la stat care ar putea să ajungă pe Bursă.

Cei care nu au mai avut răbdare să aştepte cinci ani listarea Fondului la BVB şi-au vândut la subpreţ acţiunile pe care le aveau. Anii trecuţi, unităţile au fost date şi cu 0,2-0,3 lei pe titlu.

"Ar trebui să ne uităm şi înspre Est pentru că băncile chineze au mulţi bani. Listarea la Hong Kong e posibilă.", MARK MOBIUS, preşedinte Franklin Templeton

PE SCURT

Cum au evoluat titlurile FP la Bursă

  • în primele cinci minute, valoarea tranzacţiilor cu titluri Fondul Proprietatea ajungea la aproape 3,5 milioane de euro;
  • în primele 30 de minute valoarea acţiunilor tranzacţionate ajungea la aproape 10 milioane de euro;
  • în prima zi de vânzare-cumpărare la BVB au avut loc 5.638 de tranzacţii cu titluri FP;
  • 0,6020 lei a fost valoare per unitate de la care s-a pornit tranzacţionarea FP;
  • 2,4% (333 de milioane acţiuni) din toate acţiunile pe care le are Fondul Proprietatea au fost vândute în primele şase ore şi jumătate de tranzacţionare la BVB;
  • 0,6750 este preţul maxim cu care s-a vândut o acţiune;
  • 2 miliarde de titluri au fost transferate de la Depozitarul Central către brokeri pentru a putea fi tranzacţionate.