Fondul de gaze aduna contributii din aprilie

Companiile din sectorul energetic vor fi nevoite sa faca oferte in privinta sumei cu care vor contribui la fondul social pentru gaze, infiintat de guvern pentru a subventiona facturile la incalzire ale persoanelor cu venituri mici.

Acest fond va fi operational din luna aprilie, potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, citat de NewsIn. Vladescu sustine ca procedurile pentru infiintarea fondului vor mai dura cateva saptamani. "Deocamdata stabilim cine vor fi platitorii, cui ne adresam. In mod cert vor fi cei care exploateaza resurse", a afirmat ministrul finantelor.

Guvernul va incepe o serie de negocieri cu companiile din sectorul energetic pentru a se stabili contributia fiecaruia la acest fond. Printre platitori se vor afla Petrom, dar si furnizorii de gaze si Romgaz.

"Interesul statului este sa mentina pretul la componentele energetice, ca oamenii sa aiba asigurata incalzirea fara sa plateasca mai mult. Va fi un mixt pentru ca unele persoane folosesc gaze naturale, altele energie termica, iar unele energie electrica", a mai spus Vladescu. 

Acesta a precizat ca in acordul ce va fi semnat abia dupa 1 martie, cand Autoritatea Nationala de Reglementare din Domeniul Gazelor Naturale va afisa calendarul majorarilor preturilor la gaze naturale, s-ar putea stipula ca aceste contributii ale companiilor sa fie trimestriale, pe o perioada de trei ani.

"Fiind o contributie benevola, le vom face o cerere de oferta. Ei vor gasi un limbaj tehnic pentru a evita sa vina cu propunerea si, pana la urma, cred ca tot noi le vom face o propunere",  a adaugat Vladescu.

Consumatorii vor beneficia de infiintarea acestui fond cel mai probabil printr-o reducere aplicata facturii. "Nu cred ca vor primi banii direct, pentru ca noi trebuie sa ne asiguram ca omul primeste energie si nu bani", a incheiat ministrul finantelor.