Peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi sunt la îndemâna tuturor
Cel mai nou eveniment din seria McCann / Thiess Conferences il aduce in premiera in Romania pe Jimmy Wales - fondatorul Wikipedia, cea mai accesata enciclopedie online gratuita.
Evenimentul va avea loc pe 22 martie, incepand cu ora 17:00, la Sala Epika - Grand Cinema Baneasa & More din Baneasa Shopping City. Accesul se va realiza pe baza de bilete si pachete corporate.
La 15 ani de la lansarea Wikipedia, Jimmy Wales - fondatorul celei mai accesate enciclopedii online va dezvălui, în cadrul conferinței, filosofia din spatele Wikipedia și cum a reușit prin intermediul acestei platforme să revoluţioneze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informații. În fiecare lună, peste 80.000 de voluntari de pretutindeni contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.
Aflat în topul celor mai influente 100 de personalități, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este un antreprenor american, un adevărat vizionar, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universității Harvard și membru al MIT Center of Collective Intelligence. Îndemnat de o curiozitate intelectuală fenomenală şi de pasiunea pentru tehnologie, Jimmy Wales a reușit să pună în 2001 bazele Wikipedia.
Pornind de la o idee radicală, de a ne imagina o lume în care absolut fiecare persoană de pe planetă primeşte acces liber la întreaga cunoaştere a umanităţii, Jimmy Wales împreună cu o echipă de voluntari, a reușit să aducă Wikipedia pe locul cinci în topul celor mai accesate platforme online, după Google, Yahoo, Microsoft și Facebook și urmată de Amazon, Apple și eBay. „Wikipedia le îngăduie oamenilor nu numai accesul la cunoștințele altora. Când contribui la o construcție, aceasta îți aparține, ai investit în ea. Este de departe o răsplată mai mare decât dacă ți s-ar fi dat gata făcută.” – Jimmy Wales.
„Wikipedia crește în fiecare zi, în același ritm cu dorința oamenilor din întreaga lume de a cunoaște din ce în ce mai mult și din ce în ce mai repede. Nici nu ne-am fi putut imagina, acum 15 ani, că va exista un loc în care să găsești răspuns la orice întrebare. Fără o idee îndrăzneață și un om cu viziune, care să creadă cu adevărat în ea, astăzi nu am fi putut vorbi despre Wikipedia. De aceea, îl aducem în premieră în România pe Jimmy Wales.” – Bogdan Enoiu, Director General McCann WorldGroup România.
Cine e Jimmy Donal „Jimbo” Wales
Născut în 1966, Huntsville, Alabama, SUA, Wales este un informatician şi om de afaceri american specializat în domeniul companiilor Internet. Este fondatorul - împreună cu Larry Sanger - al enciclopediei libere Wikipedia şi preşedintele actual al Fundaţiei Wikimedia (Wikimedia Foundation). Numit şi Jimbo Wales, el şi-a făcut studiile superioare la Universitatea din Auburn şi este licenţiat (graduate) al Universităţii din Alabama. Este un admirator al filosofiei obiectiviste a lui Ayn Rand şi a moderat în Internet un sistem de comunicaţii denumit "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy".
Un telefon Huawei
Averea fondatorului nu depaseste un milion de dolari, desi enciclopedia pe care a creat-o este una dintre cele mai accesate platforme din lume. Cu toate acestea, Wales nu se plange, desi recunoaste ca ar castiga mai putin si decat “dealerii auto din Ohio”. “Slujbele lor sunt mult, mult mai putin interesante decat a mea”, spune el, şi adauga ca banii nu sunt scopul lui in viata. Dovada sta telefonul sau mobil, un Huawei de numai 85 dolari.
Cum a apărut WIKIPEDIA.RO
Până acum Jimmy Wales n-a fost niciodată în România - "ar trebui să mă invite cineva", glumea el în 2011, într-un interviu pentru EVZ. Asta nu l-a împiedicat să intre în contact cu românii în ultimii ani prin Wikipedia. "Proiectul românesc - spune el - e unul de mărime medie – nu mic, dar nici uriaş. Într-un fel, acesta este stadiul cel mai interesant, deoarece este încă multă muncă distractivă de făcut". Versiunea românească s-a ridicat după ce Bogdan Stăncescu (foto) a tradus interfaţa din engleză, în 2003. Le-a scris celor de la Wikipedia şi, în câteva zile, a primit un răspuns de genul: "Vrei să te fac admin? Te fac admin".