FOLHA ONLINE: Crime de stat. Escadroanele morții au invadat casele opozanților

Un raport al ONU îl învinovățește pe Maduro pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului în Venezuela.

Cufundată de câțiva ani într-o criză economică și umanitară care găsește puține paralele în lume, Venezuela cade pradă de asemenea, terorii și represiunii promovate de stat.

Noi dovezi ale acestei cufundări în barbarie au ieșit la iveală datorită unui amplu raport redactat de anchetatori ai Organizației Națiunilor Unite și care a fost făcut public săptămâna trecută.

În cele 411 pagini ale sale, documentul prezintă o politică sistematică de încălcare a drepturilor omului întreprinsă de regimul lui Nicolás Maduro, enumerând aproximativ 3.000 de cazuri de abuzuri care s-au produs începând din 2014, când opoziția față de guvern a căpătat forță, iar autoritățile au început să folosească metode represive tot mai brutale.

Asasinatele, torturile, disparițiile forțate și arestările arbitrare alcătuiesc lista covârșitoare a acțiunilor statului dezvăluite de anchetatori, care au intervievat supraviețuitori, martori și foști agenți ai regimului.

Nu că atrocitățile dictaturii venezuelene ar fi fost propriu-zis necunoscute. Anul trecut, un raport elaborat de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU a arătat că 6.856 de persoane au fost ucise în țară după ce s-ar fi opus arestării, în perioada ianuarie 2018-mai 2019.

Din relatările colectate, majoritatea cazurilor ar fi de execuții extrajudiciare comise din motive politice - escadroane ale morții au invadat casele opozanților fără mandate, ucigând bărbați și violând femei.

În noul raport, pentru prima dată, se atribuie responsabilităţi individuale pentru crime. Potrivit raportului, dictatorul, miniștrii și alți funcţionari ai guvernului, dintr-un total de 45 de oficiali, au fost implicați direct în practici îngrozitoare.

Denunțurile ar trebui să creeze complicații pentru Maduro pe arena internațională și să compromită eforturile pe care le-a depus pentru a reconstrui punţi cu alte țări și pentru a redobândi o oarecare legitimitate.

Ele reprezintă, de asemenea, o nouă ruşine pentru grupurile care, la fel ca stânga braziliană, încă mai tratează cu condescendență dictatura chavistă, învăluite în nori de orbirea ideologică.

De parcă nu ar fi fost de ajuns privaţiunile la care au fost supuși în viaţa de zi cu zi, opozanţii lui Maduro sunt persecutați și uciși ca în cele mai întunecate momente ale dictaturilor latino-americane din trecut.

Sursa

Traducerea: Iulia Baran