Statele din Europa de Est, ale căror monede naţionale s-au depreciat puternic în contextul deteriorării condiţiilor economice, nu sunt singurele ţări care au nevoie de ajutoare externe, a declarat azi, directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.
FMI are în derulare patru programe cu state din Europa de Est şi discută acorduri de cooperare cu alte câteva ţări, atât europene, cât şi din alte părţi ale lumii, a arătat Strauss-Kahn.
"Din cauza crizei, există un fenomen de secare a fluxurilor financiare pe care s-au bazat aceste ţări în ultimul deceniu şi, în consecinţă, au nevoie de sprijin extern; deci Europa de Est este numai o parte a lumii, a economiei globale, aflată într-o situaţie dificilă, însă nu este singura", a afirmat directorul instituţiei financiare internaţionale.
Strauss-Kahn a subliniat, totodată, caracterul global al crizei şi necesitatea ca soluţiile găsite pentru turbulenţele economice să fie globale.
FMI are în derulare programe de susţinere pentru mai multe state din Europa de Est, printre care Ungaria şi Ucraina, afectate sever de criza financiară şi economică.
Consideraţi că acordul cu FMI este benefic pentru economie?