Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt cei trei mari contributori la împrumutul către Fondul Monetar Internaţional. Aceste state vor vira FMI jumătate din cei 200 de miliarde de euro, sumă stabilită la summitul european care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, potrivit unui document obţinut de prestigioasa publicaţie Wall Street Journal.
Opt state, România, Ungaria, Letonia, Lituania, Bulgaria, Irlanda, Grecia, Portugalia şi Estonia, nu participă la creditarea FMI. Preşedintele Traian Băsescu declarase la finalul summitului că României nu i se va cere să contribuie, deşi poate participa cu circa două miliarde de euro. Au fost scutite statele care au acorduri cu Fondul sau care au beneficiat de ajutor financiar.
Berlinul va credita FMI cu 41 de miliarde de euro, Parisul va contribui şi el cu 31 de miliarde de euro, iar Londra va adăuga şi ea o sumă similară. O contribuţie importantă va avea şi Italia, 23,1 miliarde de euro. Spania şi Olanda vor vira şi ele către FMI 14,6 miliarde de euro, respectiv 13,4 miliarde de euro.
În afara Marii Britanii, la creditarea Fondului mai participă alte patru state care nu fac parte din uniunea monetară: Suedia cu 6,8 miliarde de euro, Polonia cu 6,3 miliarde de euro, Danemarca cu 5,3 miliarde de euro şi Cehia cu 3,34 miliarde de euro.
CITIŢI ŞI:
- Leonard Orban: Nu ar fi logic ca România să dea ban la fonduri de garantare ale FMI
- Boc: România nu va da bani Fondului Monetar Internaţional pentru că are semnat un acord preventiv