FMI: O nouă recesiune în România în următorii ani este improbabilă

Gradul de îndatorare a României este scăzut, aşa că o criză a datoriilor este improbabilă în România. La fel, posilitatea de a vedea o nouă recesiune este scăzută, a afirmat astăzi şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

"Cred că o criză a datoriei este improbabilă, pentru că gradul de îndatorare e scăzut. În ceea ce priveşte datoriile private, băncile sunt solide, aşa că nici aici nu există riscuri. Probabilitatea de a vedea o nouă recesiune în anii următori e destul de scăzută în România", a afirmat Franks.

La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene a declarat că nu există niciun motiv pentru a reduce datoria guvernului către FMI, CE și Banca Mondială.

"Aşteptăm ca piaţa să intervină şi să preia în totalitate finanţarea datoriei. Dacă România va continua să implementeze reforme, nu veţi avea probleme în atragerea finanţărilor private", a punctat oficialul de la Bruxelles.

Nu va fi nevoie să tragem din banii din acord

Totodată, reprezentanţii FMI au mai declarat că România nu va avea nevoie să tragă din banii pe care Fondul i-a pus preventiv la dispoziţie prin actualul acord, decât dacă ar fi lovită de şocuri externe.

"Trebuie să avem scenarii care ar implica şi o tragere din bani, dar acest scenariu nu are o probabilitate mare. Dacă ar fi mare, nu am avea voie să încheiem acord de tip preventiv. Potrivit datelor curente, România nu va trebui să atragă bani. Probabilitatea de a trage bani e de sub 25%", a spus Franks.

Reprezentantul Comisiei Europene a declarat, la rândul său, că nu există motive pentru a se trage bani, "dar dacă acest lucru devine necesar, ne vom mişca foarte repede".