FMI: nivelul de trai european, o provocare

Principala provocare din următoarea perioadă pentru autorităţile române va fi înăsprirea politicilor şi intensificarea reformelor, pentru a ajunge la nivelul de trai al UE.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât România intenţionează să adopte euro în 2014, potrivit avertizărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Contrar analiştilor români care susţin că nivelul creşterii economice a României de peste 8% în primul trimestru indică o „imunitate“ la criza financiară internaţională, specialiştii FMI spun că ţara noastră continuă să fie vulnerabilă.

Potrivit unui comunicat al instituţiei financiare internaţionale, această vulnerabilitate este determinată într-o mare măsură de faptul că tensiunile de pe pieţele financiare externe au generat deprecierea leului. „Leul s-a depreciat brusc în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare, care au început în august 2007, dar cursul valutar s-a stabilizat din luna februarie 2008“, susţin reprezentanţii FMI.

Un alt indiciu al impactului crizei externe asupra economiei noastre este, pentru specialiştii instituţiei, creşterea inflaţiei peste prognozele BNR, din cauza majorării preţurilor alimentelor şi energiei. Rata anuală a inflaţiei s-a dublat de la 3,8%, în luna mai 2007, la 8,5%, în mai 2008, fiind susţinută şi de creşterea cererii de pe piaţa locală. Ţinta de inflaţie pe care şi-a propus-o Banca Naţională pentru acest an este de 3,8%, cu un interval de variaţie de un punct procentual.