Există două scenarii pentru a ieşi din criză: ajustarea cheltuielilor şi creşterea veniturilor la buget prin majorarea impozitelor, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Asociaţiei analiştilor financiar-bancari din România.
În opinia sa, Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va insista pe creşterea taxelor în această perioadă dificilă şi va rămâne soluţia tăierii cheltuielilor din sectorul de stat. „Este clar că e loc. În ultimii ani au fost multe aberaţii de cheltuieli în sectorul public”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru. În acest context, reprezentanţii FMI s-au interesat, ieri, de propunerile de reformă a politicii de salarizare, în cadrul discuţiilor cu ministrul muncii, Marian Sârbu. La rândul său, ministrul de resort a explicat delegaţiei FMI că, în perioada următoare, se are în vedere reformarea sistemului de salarizare prin elaborarea unei legi unice de salarizare în sectorul bugetar, urmărindu-se, totodată, şi o ajustare a sporurilor acordate în acest sector.
Analistul financiar Ionuţ Dumitru afirmă că un rol important în negocierea împrumutului extern îl are Comisia Europeană (CE). „FMI nu ne va cere condiţii care intră în contradicţie cu cele cerute de către Comisia UE, iar CE chiar încurajează anumite stimulente fiscale. În plus, mai sunt şi alte instituţii: Banca Mondială, Banca Europeană de In vestiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a precizat el. În opinia sa, FMI va ţine cont de situaţia reală din economia românească şi va accepta un deficit bugetar mai mare de 2% din produsul intern brut.
Ieri a avut loc prima întrunire a Comitetului interministerial pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, înfiinţat miercuri. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat la discuţii şi le-a spus premierului şi celor nouă miniştri că finanţarea externă are „un caracter preventiv”, pentru asigurarea stabilităţii economice a ţării şi care să asigure dezvoltarea economică, precum şi protejarea intereselor economice ale populaţiei. De asemenea, în cadrul discuţiilor s-a abordat şi problema reluării creditării.