FMI acceptă că există şanse ca salariile bugetarilor şi pensiile să crească în 2012, în funcţie de rezultatele obţinute pe plan intern.
Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au solicitat în întrevederea cu liderii coaliţiei de guvernare de miercuri seara, la Palatul Victoria, ca proiectul legii bugetului pentru 2012 să fie cât mai prudent pe fondul incertitudinii existente la nivelul economiei UE, acceptând însă că sunt posibile creşteri ale salariilor bugetarilor şi pensiilor din a doua jumătate a anului viitor, în funcţie de obţinerea unor rezultate bune în plan intern şi îmbunătăţirea contextului extern, au declarat, pentru Agerpres, surse din cadrul coaliţiei.
'FMI a subliniat că începutul de an trebuie să fie prudent. De asemenea, reprezentanţii Fondului au arătat că este posibil şi corect să se procedeze la măriri de salarii bugetare şi pensii de la jumătatea anului, în funcţie însă şi de evoluţiile economice internaţionale', au spus sursele citate.
Totodată, abordarea FMI a fost că nu se opune de principiu măririi cheltuielilor bugetare pentru salarii şi pensii, dorind însă ca indicatorii anvelopei macroeconomice să fie obţinuţi, iar în interiorul acestora Guvernul are libertatea de decizie asupra prioritizării cheltuielilor, au precizat sursele menţionate.
Ţinta de deficit stabilită în planul de buget elaborat la începutul anului ar trebui să fie de 2%, după care de la jumătate ar mai putea fi mărit pe fondul unei îmbunătăţiri a situaţiei de pe pieţele financiare internaţionale, iar prognoza privind creşterea economică a României în 2012 necesită multă prudenţă, neputând fi avansată pentru început o cifră peste 2% din PIB, au spus reprezentanţii FMI.