În cadrul negocierilor purtate cu oficialii români, se pare că echipa Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar fi cerut majorarea cotei unice de impozitare de la 16 la 20%, în vreme ce TVA ar putea urca la 25%, de la 19%.
Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat faptul că FMI a solicitat majorarea taxelor şi a impozitelor, în contextul în care veniturile la buget au scăzut în primul trimestru. La ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii FMI, Vlădescu a spus că aude în fiecare zi diverse variante de modificare a taxelor şi a impozitelor şi a refuzat să facă alte comentarii, precizând că reprezentanţii FMI nu au propus creşterea TVA.
Maria Grapini, preşedinta FEPAIUS, a declarat pentru evz.ro că nu crede că vom asista la asemenea modificări ale taxelor, deoarece aceasta ar însemna distrugerea industriei.
„Vom fi paralizaţi (dacă se majorează TVA şi cota unică, n.r.). Nu pot să cred că, în ciuda avertismentelor lansate de BNR, de patronate, de analişti, s-ar putea lua o asemenea decizie, care va spulbera industria şi va duce la dispariţia altor locuri de muncă. Până la urmă, FMI are tot interesul să îşi recupereze banii din România, nu să falimentăm”, a declarat Maria Grapini pentru evz.ro.
În plus, spune preşedinta FEPAIUS, creşterea fiscalităţii va afecta doar patronii corecţi, care vor tot mai tentaţi să lucreze la negru.
Creşterea fiscalităţii blochează redresarea economiei
La întâlnirea cu patronatele, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că o creştere a fiscalităţii ar fi contraproductivă redresării economiei. Nici guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu susţine o asemenea măsură, deoarece ar bloca ieşirea din recesiune. De asemenea, miniştrii Transporturilor, Radu Berceanu, şi ai Economiei, Adriean Videanu, au declarat că nu sunt de acord cu o asemenea măsură.
Totuşi, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Newsin şi preluate de RTV, FMI ar fi cerut României creşterea TVA de la 19 la 25% şi a cotei unice de impozitare de la 16 la 20%.
Ministrul de Finanţe Sebastian Vădescu a declarat astăzi că Executivul încearcă să păstreze nivelul actual al taxelor şi al impozitelor.
Şomeri pe bandă rulantă
Creşterea numărului de şomeri a pus presiune pe bugetul asigurărilor sociale. Majorarea taxelor şi a impozitelor nu va avea rezultatele scontate de Guvern, consideră secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, deoarece patronii vor trebui să îşi ajusteze costurile. În această situaţie, patronii vor recurge în primul rând la concedieri.
Nici sindicatele nu sunt de acord cu majorarea taxelor, însă ar accepta aplicarea diferenţiată a TVA, pe principiul „cei cu bani să plătească mai mult”.
Numărul şomerilor va creşte în contextul majorării impozitelor.
„Orice modificare a TVA, a impozitului pe profit sau a taxelor din România cu un punct procentual înseamnă 100.000 de noi șomeri”, a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR).
De asemenea, creşterea TVA va genera scumpirea bunurilor şi a serviciilor.