FMI anunță urgia. UE va fi zdrobită, dar China va înregistra creștere a PIB-ului

FMI anunță urgia. UE va fi zdrobită, dar China va înregistra creștere a PIB-ului

Criza globală de sănătate va declanșa o scădere a PIB-ului global cu 3 la sută, cu pierderi totale de aproape 9 mii de miliarde de dolari, adică mai mult decât totalul economiilor Japoniei și Germaniei. Care e singura țară care va înregistra o creștere economică, aflăm din ziarul Italian La Stampa!

“Este cea mai gravă criză de la Marea Criză din 1929 și, în special, cea mai gravă criză sistemică din toate timpurile, prima cu adevărat globală și care nu cruță pe nimeni. Fondul Monetar Internațional (FMI) calculează dezastrul generat de epidemia de coronavirus.

Radiografia nemiloasă care reiese din actualizarea făcută de World Economic Outlook, raportul privind starea de sănătate a economiei planetei este cea a unei contracții a PIB-ului global cu 3% în 2020, cu pierderi totale de aproape nouă mii de miliarde de dolari între 2020 și 2021, mai mult decât totalul economiilor Japoniei și Germaniei.

Unele țări vor fi afectate mai mult decât altele,  În Italia,  de pildă, se întrevede  o scădere a creșterii PIB-ului cu 9,1%.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Prăbușirea" condamnă Italia să fie ultima țară din G7 și a doua cea mai grav afectată economie din zona euro (care în 2020 va scădea cu 7,5% și, apoi, va crește cu 4,7% în 2021). Mai rău decât Italia este doar Grecia, cu o scădere de 10% a PIB-ului.

Totuși, potrivit FMI, pentru Italia este prevăzută o redresare în 2021, cu o creștere anuală de 4,8%. Față de ianuarie 2020, prognozele au fost revizuite în scădere cu 9,6% pentru anul curent, în timp ce cele pentru 2021 au crescut cu 4,1%.

Tsunamiul COVID-19 are consecințe grave pe piața națională a muncii, deoarece în 2020 rata șomajului va crește până la 12,7%, de la 10% în 2019, din cauza "blocării" activităților economice.

FMI estimează o scădere de 10,5% în 2021. Media Eurozona este de 10,4% pentru acest an și de 8,9% pentru anul viitor. Geografia crizei este clară, precum și răspunsurile, potrivit FMI: "Avem nevoie de un sprijin european semnificativ și complementar cu eforturile naționale".

În sesiunea inaugurală a reuniunilor de primăvară ale FMI, desfășurate la distanță anul acesta din cauza epidemiei, Gian Maria Milesi-Ferretti, director adjunct al Departamentului de Cercetare, a afirmat că Europa a fost cea mai afectată de pandemie din cauza amplei "deschideri față de comerțul global" și a pre-existenței datelor care evidențiază vulnerabilitățile.

 

Trebuie menționat că Zona Euro va fi afectată și de o anumită slăbire a sistemului bancar, ca și în China. Prin urmare, instituția Bretton Woods avertizează cu privire la contra-manevre: "În 2007-2008, o reducere puternică a creditelor bancare a exacerbat impactul crizei financiare asupra economiei. Există riscul ca acest lucru să se repete".

La nivel global, economistul șef al FMI, Gita Gopinath, subliniază că pentru prima dată de la marea criză economică din 1929, sunt în recesiune atât economiile avansate, cât și cele în curs de dezvoltare.

"Pentru acest an, pentru economiile avansate este prevăzută o scădere cu 6,1%", afirmă Gopinath. În special, Statele Unite scad cu 5,9% în 2020, pentru a crește apoi cu 4,7% în 2021.

"Pentru economiile în curs de dezvoltare ne așteptăm la o creștere negativă de 1% în 2020 și cu 2,2 % dacă excludem China", care înregistrează o creștere marginală a PIB-ului egală cu 1,2% de la 6,1% în 2019, a mai spus economistul-șef al FMI.

Ultima reflecție a FMI este: coronavirusul este o "amenințare pentru stabilitatea sistemului financiar global", din cauza creșterilor implicite, adică a capacității de a face față datoriilor contractate și a creșterii "presiunilor asupra băncilor care au blocat furnizarea creditelor".

Iată, prin urmare, indicația pentru băncile centrale de a oferi lichidități mari instituțiilor de credit obișnuite și companiilor nefinanciare, în special celor care acordă împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii”.