FOndul Montera Internaţional, prin tăierile de cheltuieli pe care le-a impus, a contribuit la răspândirea virusului Ebola în Africa de Vest. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici.
Măsurile impuse de FMI ar fi dus la „subfinanțări, personal insuficient și sisteme de sănătate slab pregătite” în Sierra Leone, Liberia și Guinea, cele mai afectate țări de virusul Ebola, în care au murit peste 7.300 de persoane. De cealaltă parte, reprezentanţii FMI au negat aceste acuzaţii. Un purtător de cuvânt al Fondului a declarat, potrivit b1.ro, că este complet "neadăvar" că directivele impuse de FMI au dus la răspândirea temutului virus.
„Un motiv major pentru care Ebola s-a răspândit atât de rapid este slăbiciunea sistemelor de sănătate din regiune”, a susținut expertul în sociologie Alexander Kentikelenis, de la Universitatea din Cambridge.
Potrivit cercetătorilor britanici ţările afectate de reducerile de cheltuieli nu au mai putut angaja personal pe care să-l plătească în mod adecvat.. În acelaşi timp, descentralizarea sistemelor de sănătate a îngreunat mobilizarea de urgență în fața unei epidemii de genul Ebola.