FMI - 78 de ani de existență. Prin ce au rămas celebre FMI, BERD și alte organisme financiare internaționale?
FMI - 78 de ani de existență. Prin ce au rămas celebre FMI, BERD și alte organisme financiare internaționale?
FMI, BERD, GATT sunt acronime care au scris istorie. O istorie pe care, dacă dorim să o înțelegem, va trebui să o cunoaștem. Este istoria a aproape 8 decenii care sunt pe cale să se împlinească de la finalul celei de a doua conflagrații mondiale. 8 decenii, în care prima lor jumătate, adică aproape 45 de ani au reprezentat un „Război Rece”. De ce „rece” și nu „cald”? Chiar dacă războaiele „calde” se duc tot pe resurse și pleacă de la resurse Războiul Rece” s-a bazat pe economie și resurse, evitând „încălzirea”.
FMI, BERD - Acordurile de la Bretton-Woods
Nu putem vorbi astăzi de FMI, BERD fără discuțiile fundamentale care se poartă pe baze economice concomitent cu unele conferințe inter-aliate. De exemplu, la 21 august 1944 (încă nu fusese eliberat Parisul și nu avusese loc Actul de la 23 august 1944 în România), pe cocheta proprietate de pe teritoriul capitalei americane Washington DC, și anume Dumbarton Oaks, debutau consultări între SUA, URSS, Marea Britanie și China. Ele se vor purta până la 7 octombrie 1944. Evident, economicul era pe primul plan, războiul era pe sfârșite (chiar dacă URSS lupta în continuare în Europa Centrală, americanii în Pacifici și Europa de Vest iar peste Marea Britanie încă mai cădeau rachete balistice V-2), cuvântul de ordine era reconstrucția.
Așadar, după proclamarea păcii la 8 mai 1945, în perioada 1-12 iulie 1945, după conferințele interaliate de la Casablanca, Teheran, Moscova Yalta și înaintea celei de la Potsadm, la Bretton-Woods, s-au semnat acordurile care au stat la baza Fondului Monetar Internațional, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. În contextul apariției Planului Marshall, s-a realizat și Acordul General pentru Tarife și Comerț, numit convențional GATT.
Toate aceste acorduri urmau să faciliteze, să coordoneze funcționarea unor instituții supranaționale de creditare, tocmai ca un stat să nu mai poată face dependent un alt stat pe baza unor credite economice. Creditarea trebuia să fie o armă rece a reconstrucției și dezvoltării nu a dominației și a distrugerii.
FMI, BERD, GATT și Comunitățile Europene. România și Vestul
România a aderat la FMI, GATT la 15 decembrie 1972. Nicolae Ceaușescu, după 1968 reușise să se rupă de sub tutela economică sovietică, fără a părăsi CAER. România avea nevoie de credite, de bani, de tehnologie pentru a-și face industria profitabilă și independentă. Așa se face că până la începutul anilor 80, când România trebuia să ramburseze datoriile, a căror scadență bătea la ușă, banii de la FMI, Banca Mondială au fost de un real sprijin. Evident, bunele oficii diplomatice ale lui Ceaușescu în dauna sovieticilor, în sprijinul americanilor în China și Orientul Mijlociu au făcut ca robinetul creditării să se deschidă pentru România. Ceaușescu reia relațiile dipomatice cu RFG, este neutru în criza arabo-israeliană, este alături de China și SUA contra URSS.
În 1950, la Messina, se pun bazele discuțiilor pentru ceea ce în 1951, la Paris și în 1957, la Roma vor deveni Comunitățile Europene, baza actualei Uniuni Europene.