La cinci ani de la controvesata OUG 13 privind amnistia și grațierea, Florin Iordache are parte de un post călduț. El se află în fruntea Consiliului Legislativ și deși au fost promisiuni electrorale că va fi schimbat din funcție, acest lucru nu s-a întâmplat.
Pe vremea când era ministru al justiţiei în Guvernul Grindeanu, Florin Iordache a iniţiat ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea, cu ținta clară de a-l scăpa de închisoare pe şeful său de partid de atunci, Liviu Dragnea. Întrebat insistent la cel moment de jurnalişti despre OUG 13, Florin Iordache s-a remarcat prin celebra replica: „Altă întrebare!”. Controversata OUG 13 a dus la masive proteste de stradă și a fost abrogată câteva zile mai târziu. Sub presiunea străzii de atunci Florin Iordache și-a dat demisia din Guvern.
În fruntea Consiliului Legislativ pe un salariu uriaș
Odată cu ajungerea lui Marcel Ciolacu la conducerea PSD, Florin Iordache nu a mai fost agreat din cauza stigmatului OUG 13 și nu a mai prins un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020.
Chiar și așa PSD l-a impus pe Florin Iordache, în toamna lui 2020, la conducerea Consiliului Legislativ, instituţie care avizează consultativ orice proiect de lege. Astfel, fostul ministru al Justiţiei încasează lunar un salariu lunar de 22.000 de lei (4.400 de euro), potrivit News.ro.
Funcție pe viață?
Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ nu prevede o limită de mandat pentru şeful instituţiei şi nici o procedură prin care acesta să poată fi revocat. Aşadar, Florin Iordache a fost numit pe viaţă la şefia Consiliului Legislativ. Spre exemplu Dragoş Iliescu, predecesorul lui Florin Iordache, a condus instituţia timp de 17 ani, până a ieşit la pensie.
În campania pentru alegerile legislative din 2020, liderii PNL au promis că de îndată ce vor avea o majoritate parlamentară vor modifica legea şi, odată cu actul normativ, îl vor îndepărta pe Florin Iordache de la şefia Consiliului Legislativ. Potrivit unor surse politice, liberalii aveau pregătit şi un înlocuitor: fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean. De la finalul lunii decembrie 2020, PNL a format o majoritate parlamentară solidă alături de USR şi de UDMR, însă revocarea lui Florin Iordache din funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ nu a mai fost, în mod surprinzător, pe lista de priorităţi, deşi modificarea legii era o simplă formalitate. Ulterior, după căderea Guvernului Cîţu, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut formarea unei coaliţii de guvernare PNL-PSD, prin urmare, odată cu revenirea la putere a social-democraţilor, Florin Iordache are funcţia garantată.