Economia României se află într-un punct extrem de vulnerabil. Dacă anul trecut agențiile de rating Moody's şi Standard & Poor's au atestat faptul că situația economică a țării noastre a fost bine gestionată, nu se știe dacă și în 2022 acestea vor reconfirma rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale și nici dacă perspectiva economică va fi catalogată drept una „stabilă”. Președintele PNL și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la evoluția pieței financiare române în contextul crizei energetice actuale.
Liderii coaliției de guvernare discută, în prezent, despre diverse măsuri de sprijin care trebuie implementate astfel încât românii să nu poarte singuri povara prețurilor crescânde și, în special, a crizei energetice. Florin Cîțu a transmis că este de acord cu noua regulă de compensare a facturilor începând cu luna ianuarie, în condițiile în care ordonanța nu va fi atacată ulterior la Curtea Constituțională, iar oamenii vor fi puși în situația de a plăti banii înapoi.
Florin Cîțu vorbește despre un „regres puternic” al economiei
Ceea ce îl îngrijorează pe fostul ministru al Finanțelor, însă, este evoluția negativă a pieței financiare și, implicit, a dobânzilor în România. Dacă lucrurile nu vor fi ținute sub control, în viitorul apropiat ne vom confrunta cu un „regres puternic”, potrivit președintelui PNL.
„Dacă mă uit la costul pe care îl plătim la dobânzi în fiecare lună, mai mare, am fi avut bani acolo și pentru compensările facturilor și pentru măriri de salarii și pentru dublarea alocațiilor. Acolo este o problemă, pentru că anul trecut ne împrumutam la 2 și ceva, acum la 5.
„Sunt îngrijorat de perspectiva negativă”
Sunt îngrijorat, am avut câteva discuții cu Instituții internaționale, sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reușit să avem două Agenții de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu știu dacă mai putem și anul acesta, vom vedea ce se va întâmpla.
Sunt îngrijorat pentru că eu nu vreau să ajungem, în două, trei luni de zile, la mâna Instituțiilor internaționale, să ne finanțeze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru România. Vă dați seama, dobânzi mai mari înseamnă și rate mai mari pentru oameni la bancă, deci aceasta este îngrijorarea în acest moment”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.
Președintele PNL, despre acuzațiile PSD
Întrebat dacă se consideră vinovat pentru actuala criză energetică, având în vedere că social-democrații aruncă vina la liberali, președintele PNL a precizat că nu a auzit despre o astfel de atitudine din partea PSD.
„Este ciudat să fii într-o coaliție și să-ți acuzi partenerii de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în opoziție din nou”, a spus Florin Cîțu, precizând, de asemenea, că preferă să discute soluții pentru rezolvarea dificultăților economice prima dată în coaliția de guvernare, nu să le „arunce în spațiul public” și apoi să le prezinte în fața partenerilor.