Flashmob, lanţuri şi bodyguarzi la Editura Curtea Veche

"Terminaţi cu vorbăria!", îmi spune un angajat al firmei de pază care păzeşte imobilul din strada Arhitect Ion Mincu nr. 11, care, până de curând, era sediul Editurii Curtea Veche. Nu, nu vrea să declare pentru cine lucrează, din cauza unui dispreţ suveran faţă de presă, "sunt pline ziarele de prostii", dar ne împărtăşeşte faptul că are o familie.

Scena are loc în timpul flashmobului organizat ieri pentru salvarea sediului editurii, la care au participat aproximativ 40 de persoane, care au protestat prin lectură şi au lipit pancarte.

În timp ce sudau poarta de intrare în curtea editurii, reprezentanţii agenţiei de pază au declarat că bunurile instituţiei sunt sigilate şi că nu se va întâmpla nimic cu acestea. Iren Arsene, directorul general al editurii, i-a ajutat cu şi mai multe "bunuri": le-a strecurat prin uşă câteva volume.

De altminteri, cărţile folosite la protest au rămas la baza porţii înlănţuite pentru a satisface apetitul pentru lectură al bodyguarzilor, deşi primul lor instinct părea acela de a face plajă în curtea editurii. "Este un abuz evident, o violare de societate comercială evidentă", a spus Iren Arsene.

Cum imobilul se află în apropierea unei secţii de poliţie, forţele de ordine s-au sesizat şi au confiscat buletinul unuia dintre redactorii editurii, Cătălin Sturza, care a petrecut ceva timp în compania poliţiştilor. Astăzi, câţiva angajaţi ai Curtea Veche vor împărţi cărţi gratuite celor care vor trece pe lângă imobilul din strada Arhitect Ion Mincu nr. 11.