Fiu de președinte, acuzat de șantaj alături de un polițist, un procuror și un avocat

Fiul lui Petru Lucinschi, fost președinte al republicii Moldova, a cerut 4 milioane de euro de la patronul Straco, Alexandru Horpoș. Ajutat de un procuror DIICOT, Lucinschi Jr. a amenințat că-l arestează pe afacerist.

Instanța supremă urma să se pronunțe ieri seară pe cererea de arestare pentru 30 de zile în cazul lui Sergiu Lucinschi, fiului fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi și a polițistului judiciar Constantin Comânescu, detașat la DIICOT. Acuzat de șantaj și trafic de influență asupra lui Alexandru Horpoș, unul dintre regii neîncoronați ai asfaltului, Lucinschi este acuzat că a făcut presiuni asupra patronului de la Straco pentru a primi 4 milioane de euro.

Acuzațiile DNA

Lucinschi Jr. a fost ajutat de Constantin Comăneanu, ofițer de poliție judiciară la DIICOT. Și Comăneanu a fost reținut și propus pentru arestare preventivă. Lucinschi și polițistul au fost ajutați de doi complici, ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, și de procurorul DIICOT, Remus Tudoran Jurj.

Potrivit DNA, Comăneanu, printr-un intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de Sergiu Lucinschi și i-a transmis că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Având în vedere că informațiile s-au dovedit a fi adevărate, după punerea sa în libertate, Horpoș a fost de acord să plătească 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.

Pe 30 martie 2015, intermediarul i-a dat 5.000 de euro polițistului Comăneanu, moment în care a fost prins în flagrant.

În ultimele trei luni, Lucinschi i-a cerut de mai multe ori lui Horpoș 4 milioane de euro în schimbul retragerii unei plângeri penale. Fiul fostului președinte moldovean i-a promis afaceristului că va trage sforile astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de „gestiune frauduloasă”.

În acest caz, dacă se retrăgea plângerea, ancheta înceta din oficiu. Lucinschi nu a acționat de capul lui, ci a fost sfătuit de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Jurj.

Creanța fictivă

Pe 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut. Prin acest document, Horpoș recunoștea că îi datorează lui Lucinschi două milioane de euro, angajându- se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Magistratul Remus Jurj avea în lucru două dosare care- l priveau pe patronul de la Straco.

Rolul procurorului

Prieten fiind cu Lucinschi, procurorul a dirijat momentele cheie ale anchetei penale exact cum îl decurgeau discuțiile și presiunile pentru obținerea banilor. Horpoș, când a văzut că în dosarul său lucrurile se întâmplă exact cum îi spunea Lucinschi, a cedat șantajului și a fost de acord să recunoască împrumutul fictiv.

Spre exemplu, Lucinschi i-a spus lui Horpoș că-i poate „rezolva” părăsirea țării chiar dacă nu avea voie de la judecător. Pe 19 februarie 2015, procurorul Jurj Tudoran Remus a emis ilegal o ordonanță prin care i-a permis afaceristului părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia. „Ulterior, pe 06 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar față de omul de afaceri, într- una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran Remus, i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Speriat că va fi arestat, Horpoș a cedat șantajului și a semnat contractul fictiv de împrumut. Apoi el s-a dus la DNA și a denunțat șantajul.

Rolul lui Pricop

În acest caz este urmărit penal sub acuzația de complicitate la șantaj și ginerele lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop. Procurorii susțin că avocatul Pricop i-a redactat lui Sergiu Lucinschi, în anul 2013, o plângere penală ulterior a mai multor soluții nelegale, pentru transmiterea a 4.000.000 de euro către Sergiu Lucinschi. DNA susține că Pricop ar fi pus la cale întocmirea unui contract prin car ese recunoștea o datorie fictivă care a fost acceptată de omul de afaceri, „sub imperiul constrângerilor repetate”, susține DNA. Dealtfel, soțul Ioanei Băsescu a fost chemat ieri la DNA și pus sub acuzare. După o oră, avocatul a ieșit din sediul DNA fără să facă declarații. Potrivit unor surse judiciare, el a cerut un răgaz de câteva zile pentru a-și pregăti apărarea. Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA, într-un alt caz, pentru fals și înșelăciune în dosarul „Moșia Brătienilor”, privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeș, în care este implicată și ANRP ca parte civilă.

FOTO: Ginerele lui Băsescu este cercetat în două dosare ale DNA

Același denunțător și același procuror și în alt dosar

Denunțătorul din acest caz complex de corupție este omul de afaceri Alexandru Horpoș. Patron peste firmele de construcție STRACO, Horpoș a fost reținut și apoi arestat la domiciliu în decembrie 2014.

Atunci procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții la CFR, descinderi în urma cărora au fost trimiși în arest la domiciliu Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL și Josef Hornegger, administratorul SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL.

FOTO: Alexandru Horpoș a denunțat faptul că a fost obligat să-și cumpere libertatea

În același caz a fost arestat și fostul jurnalist Dragoș Nedelcu, acuzat că a obținut prin fraudă o serie de contracte de consultanță din bani europeni. În total, prejudiciul în acest caz de evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare este de 34 de milioane de lei. Potrivit unor surse judiciare și în acest caz, Horpoș ar fi colaborat cu procurorii DIICOT. Până ieri, dosarul era instrumentat de procurorul Remus Tudoran Jurj, urmărit penal, acum pentru complicitate la şantaj în dosarul Lucinschi Jr.

Juniorul se lăuda că e stăpân de sclavi

Sergiu Lucinschi s-a stabilit în București în anul 2011 atunci când a obținut și cetățenia română. El locuia într-unul dintre cele mai elegante cartiere din Voluntari. Blocurile sunt „prevăzute” cu bodyguarzi, iar complexul este dotat cu piscină. Locuitorii din zonă habar nu aveau că sunt vecini cu fiul unui fost președinte de țară.

FOTO: O locuință cu trei camere în complexul unde locuiește Lucinschi jr costă 125.000 de euro FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Reținerea lui Lucinschi jr. a fost comentată fie cu un ton imparțial, fie critic de presa de peste Prut.

Site-ul Mold-Street.com scrie că Sergiu Lucinschi a făcut studii în domeniul artelor la Moscova și chiar era cunoscut ca un bun cântăreț, dar și un cunoscut actor. În anii 1990-2000 a deţinut celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova. Jurnal de Chişinău amintește că fiul cel mare al fostului preşedinte Lucinschi, se lăuda în anii 90 că este stăpân peste patru milioane de sclavi.

Afaceri în familie

Sergiu Lucinschi a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naționale, dar și a zece străzi din Chișinău.

Lucinschi senior spune că feciorul său este o victimă

Tatăl lui Sergiu Lucinschi a fost cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova după înființarea noului stat în 1991 și desprinderea sa din fostul URSS. A îndeplinit cea mai înaltă funcție în statul vecin între anii 1997-2001.

Într-un interviu acordat postului tv moldovean Prime, Petru Lucinschi se declară „mirat” și „pur și simplu șocat” de reținerea fiului Sergiu.

FOTO: Petru Lucinschi susține că fiul său este o victimă

„Cunosc că fiul meu are un business şi eu nu înţeleg un lucru - un litigiu de business este prezentat la un nivel politic. Probabil că e necesar un show, e cam puțin ce se întâmplă în România și mai este nevoie de încă unul”, a declarat Lucinschi pentru prime.md.

Mai mult, fostul președinte susține că fiul său este o victimă. „Feciorul meu, cu un an şi jumătate în urmă, mi-a spus că el i-a dat în judecată pe partenerii lui fiindcă i-au furat business-ul. El îmi povestea că nu vor să-l ia în examinare. Nu-l examinează (audiere n.r.). Peste un an şi jumătate”, a mai adăugat acesta.