Fitnessul de cartier îţi poate distruge sănătatea

Evită sălile slab dotate şi cu antrenori insuficient pregătiţi. Dacă faci exerciţii greşite, rişti să ai probleme cu articulaţiile sau coloana.

Exerciţiile făcute în săli de fitness unde nu există antrenori sau sunt unii slab pregă- tiţi, cum sunt unele dintre cele deschise în cartiere, sunt periculoase pentru sănătate, avertizează specialiştii.

Aşa că înainte de a merge la sala de fitness ar fi bine să-ţi consulţi medicul de familie. În cazul în care ai dureri de spate ori de articulaţii, nu fitnessul este soluţia pentru tine, ci mai probabil o sală de recuperare dintr-o clinică medicală. Antrenament personalizat după o evaluare În situaţia în care vrei să faci mişcare doar pentru întreţinere, centrele de fitness sunt o alegere mai bună. Dar asta numai dacă în aceste centre există antrenori pregă tiţi, care pot să-ţi facă un antrenament personalizat şi recunosc o eventuală problemă de sănătate.

„Înainte de prima oră, antrenorul ar trebui să facă o evaluare a stării generale: date personale, istoric, obiective, eventuale probleme medicale. Apoi se poate stabili un program de antrenament şi poţi începe învăţarea exerciţiilor“, spune Cristian Mărgărit, specialist în fitness la Getfit Gym din Bucureşti.

Tot la prima vizită, ar fi indicat ca antrenorul să-ţi arate echipamentele din sală şi să te înveţe care sunt cele mai frecvente greşeli. Programul trebuie modificat în timp, pe măsură ce evoluezi, ceea ce înseamnă că în permanenţă trebuie să fii urmărit de un antrenor. În unele săli, acest lucru este inclus în abonament, în altele trebuie să plăteşti în plus.

„Orice exerciţiu ai face, ia-o progresiv. Nu este în regulă ca o persoană care a fost sedentară un timp îndelungat să înceapă antrenamentul în forţă şi să încerce să se ţină după ceilalţi care lucrează de mai mult timp“, sugerează doctorul Mihai Berteanu, medic de recuperare la Spitalul Elias.

În acest caz, este posibil să te accidentezi sau să-ţi agravezi luxaţii ori fracturi mai vechi. „În timp, dacă nu exersezi corect, pot apărea probleme ale coloanei şi ale articulaţiei. Se pot ivi pe moment dureri în zona lombară, rupturi musculare sau deplasări de vertebre“, adaugă Luiza Bucur, antrenor şi specialist în nutriţie la National Fitness Center, Bucureşti.   Dacă nu ai o problemă de sănătate, ci doar vrei să te întreţii, specialiş tii te sfătuiesc să apelezi la serviciile unei săli de fitness, şi nu la o sală de kinetoterapie. De multe ori, sălile de kinetoterapie din spitale sunt şi mai mici, şi mai slab echipate decât cele de întreţinere. În orice situaţie, consultă-te înainte de începerea antrenamentului cu medicul de familie. Ce sală ţi se potriveşte Specialiştii te sfătuiesc să te duci mai degrabă la o sală de specialitate decât la un club. „Cluburile care au un singur specific de fitness sunt mai bune decât cluburile gen supermarket. De exemplu, un club special de yoga are probabil un nivel mai profund de servicii şi instruire decât un club mare“, spune Cristian Mărgărit.

De aceea, este indicat să te duci la început la un club specializat, după care te poţi îndrepta către unul „cu de toate“, unde ai acces la mai multe servicii la un preţ mai mic.

DIFERENŢE La spital, „pe mâini mai bune“ Mihaela U. are experienţa atât a unei săli de fitness, cât şi a uneia de spital (de kinetoterapie). Prima dată a făcut câteva şedinţe de kinetoterapie pentru că o durea spatele, după care medicul de recuperare i-a recomandat să continue cu sportul.

Aşa că şi-a făcut şi abonament la o sală de fitness. „După ce am învăţat, antrenorul îmi mai spunea doar atunci când era cazul să cresc seriile. La spital ai însă impresia că eşti pe mâini mai bune, pentru că ştii că se ocupă de tine un medic“, apreciază Mihaela.