Ratingul Japoniei, retrogradat. Datoria publică a țării este de două ori mai mare decât cea a Greciei

Agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul suveran asociat datoriilor Japoniei, din cauza lipsei progreselor în scăderea datoriei publice, cea mai mare din lume raportată la Produsul Intern Brut.

Ratingul datoriilor în yeni japonezi a scăzut cu o treaptă până la A+, iar cel pentru datoriile în valută a scăzut cu două trepte, ajungând tot la A+. Fitch este prima agenție de rating care coboară ratingul Japoniei atât de jos, Moody’s și Standard & Poor’s menținându-l la Aa3, respectiv AA-, cu perspectivă negativă totuși.

Principala măsură pe care o are în vedere Guvernul condus de Yoshihiko Noda pentru a echilibra bugetul este majorarea taxei pe vânzări (echivalentul TVA), de la 5% cât este în prezent până la 8% în 2014 și 10% în 2015.

Japonia are de mult timp o politică economică în care datoriile publice au o pondere importantă. Până în anii trecuți, datoriile publice erau finanțate în cea mai mare parte de puternicele fonduri de pensii locale, însă îmbătrânirea populației a creat o problemă serioasă de sustenabilitate a datoriei.

Fondurile de pensii au mai mult de plătit bani către contributori decât de investit în titluri de stat, ceea ce face ca Guvernul de la Tokyo să caute noi surse de finanțare sau să se reorienteze spre reducerea deficitului bugetar.

În afară de problema finanțării deficitului bugetar, Japonia are de suferit și de pe urma cutremurului de anul trecut, care a provocat pagube importante și economiei. Chiar și așa, dobânzile obligațiunilor de stat ale țării sunt la nivele extrem de mici, cele pe 10 ani fiind de doar 0,815% pe an. Yenul s-a apreciat și el pe perioada crizei, ajungând de la peste 130 de yeni/dolar la doar 79 în aceste zile. Aprecierea monedei a afectat economia, care se bazează în proporție covârșitoare pe exporturi.

OECD a estimat zilele trecute că datoria publică a Japoniei va ajunge la 223% din PIB în 2013, de la 214% cât se estimează că va fi în acest an.