Fiscul vinde, mai nou, chiar şi rochii de mireasă

La licitaţiile administraţiilor fiscale se pot achiziţiona, pe lângă locuinţe şi autovehicule, o serie de obiecte, de la electronice şi electrocasnice la articole de îmbrăcăminte.

Maşini de găurit, uscătoare de păr sau obiecte de mobilier - acestea sunt doar câteva dintre obiectele care pot fi găsite în anunţurile de licitaţie pentru bunurile vândute în cadrul executărilor silite.

Cei interesaţi pot găsi, pe site- urile de profil, anunţuri pentru licitaţii la calculatoare, laptopuri sau chiar rochii de mireasă. „Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Oradea a scos la vânzare astfel de obiecte încă de luna trecută. Prima licitaţie a avut deja loc, dar anunţul este încă pe site pentru că, în general, bunurile nu se vând la prima licitaţie şi urmează o actualizare a anunţului cu numărul de bunuri rămase şi preţurile aferente”, spune Cristina Boarnă, de la site-ul executari.com. La vânzare au fost 190 de rochii, cu preţuri cuprinse între 137,6 lei şi 4.247,2 lei.

Produse noi sau aproape noi, la preţuri second-hand

Preţurile la care sunt valorificate astfel de produse ajung uneori chiar şi până la 10-20% din preţurile de pe piaţă. Asta se întâmplă doar atunci când interesul este scăzut, preţurile fiind reduse cu 20-25% la fiecare licitaţie organizată.

Tot în cadrul acestui gen de licitaţii se pot achiziţiona şi bănci pentru elevi, cu 60 de lei plus TVA/bucata, de la AFP Băileşti Dolj, laptop Toshiba, cu 600 de lei plus TVA, de la AFP Filiaşi, dar şi aparate de aer condiţionat, la 399 de lei plus TVA, de la AFP Brăila.

„În ultima perioadă s-au vândut prin astfel de licitaţii tot felul de obiecte, găsite în proprietatea firmelor datornice. Se poate spune că se dezvoltă, încet- încet, o piaţă nouă de produse noi sau aproape noi, la preţuri second-hand”, spune avocatul Romeo Cosma, de la Cosma şi Asociaţii.

Dacă bunurile mai ieftine îşi găsesc mai lesne cumpărători, cele mai scumpe au nevoie de mai multe licitaţii.

„La strigare vin mulţi doar de curiozitate, nu neapărat ca să cumpere ceva. În cazul unor chilipiruri, cum e un calculator cu 100 de lei sau ceva de genul, nu e necesară depunerea garanţiei, iar preţul se plăteşte pe loc”, spune Mihai, unul dintre executorii judecătoreşti.

Hoteluri scoase la vânzare

Cele mai scumpe produse scoase la vânzare în această perioadă sunt două complexuri hoteliere din Băile Felix, scoase la licitaţie de AFP Reşiţa, la preţuri de 5,7 şi 8,4 milioane de lei plus TVA. Ambele au preţuri deja scăzute cu 25%, după absenţa cumpărătorilor de la primele licitaţii.

Specialiştii spun că în cazul acestui gen de produse cumpărătorii se arată foarte greu, astfel că adesea debitorul ajunge să renunţe la executare, cel puţin temporar.

Cei care sunt interesaţi de achiziţia bunurilor scoase la licitaţie pot accesa site-urile executarisilite. ro, executatsilit.ro, executari. com şi site-ul anaf.ro. Pentru anunţurile de locuinţe se pot accesa site-urile băncilor.

CRITERII

Cum participi la licitaţii

  • pentru participarea la licitaţie, doritorii trebuie să depună o cauţiune (garanţie) de 10% din preţul de pornire a licitaţiei în contul executorului, până în ziua premergătoare licitaţiei.
  • contul pentru garanţie este trecut în anunţul de vânzare şi apare, de obicei, în anunţurile site-urilor.
  • banii se restituie celor care nu au câştigat licitaţia. În cazul în care sumele sunt mici, nu este nevoie de o cauţiune. 
  • câştigătorul va plăti integral preţul bunului în maximum 30 de zile de la adjudecare.
  • plăţile pot fi făcute şi în rate sau credit, în cazul în care creditorul este de acord.
  • licitaţiile au loc de cele mai multe ori la sediul AFP din oraşul respectiv.