O ordonanță de urgență, publicată vineri în Monitorul Oficial modifică în mare pare parte prevederile din Codul Fiscal, care se referă la executarea silită, și recuperarea banilor de la datornici.
Specialiștii susțin că prin OG 5/2020 au fost modificate regulile la modul în care băncile trebuie să se supună ordinele de poprire emise de ANAF sau alte instituții de stat, în maxim trei zile. Modificarea regulilor arată că Statul vrea să adune câți mai mulți bani de pe piață și nu mai ține cont de nicio regulă precedentă. Indiferent că societatea cu conturile poprite de ANAF are de plătit salarii către angajați, în termen de trei zile banca care a identificat contul poprit trebuie să vireze banii.
”Aceasta este foarte tehnică și trebuie înțeleasă în contextul celorlalte prevederi normative. Documentul modifică punctual mai multe proceduri fiscale privind executarea silită, obligațiile terților popriți, transpunând de asemenea în legislația națională și prevederi din Directivele Comunitare privind schimbul de informații transfrontaliere la nivelul Uniunii Europene”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.
Modificările se referă și la terțul poprit, o a treia persoană fizică sau juridică, care răspunde pentru datoriile făcute de rău platnicul la Fisc. ”Terțul poprit răspunde în solidar cu debitorul într-un număr de 7 situații prevăzute de Codul de procedură fiscală, în limita sumelor sustrase de la indisponibilizare. Procedura privind corectarea plăților efectuate eronat se va aplica și plăților efectuate de terții popriți.În situația în care un debitor la buget este supus unor măsuri de executare silită, iar acesta are de încasat sume certe lichide și exigibile, suma executată silit se reactualizează ținând cont de aceste sume. Terțul poprit are obligația să plătească către organul fiscal suma cuvenită bugetului de stat în termen de 3 zile de la data înființării popririi sau de la data de la care devine scadentă datoria. Notă: anterior, nu exista acest termen de 3 zile. În momentul în care sunt instituite popriri bancare împotriva debitorului bugetar, băncile trebuie să plătească sumele din adresa de înștiințare a popririi în termen de 3 zile lucrătoare de la indisponibilizarea banilor. Se reiterează faptul că încălcarea acestor obligații atrage nulitatea oricărei plăți. Ordonanța reglementează și modul de comunicare automată a informațiilor de către autoritatea fiscală și procedurile pe care le vor urma în declarare societățile transfrontaliere privind unele tranzacții transfrontaliere”, sunt cele șapte reguli modificate recent.