Prin noile reglementări legale, respectiv normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, apărute în Monitorul Oficial din data de 13 ianuarie, respectiv prin pct. 107 din Norme, au fost aduse modificări și dispozițiilor privind Registrul operatorilor intracomunitari.
Astfel, se radiază din Registrul operatorilor intracomunitari persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 care nu au efectuat nicio operaţiune intracomunitară în anul calendaristic precedent şi nici în anul curent până la data radierii din registru, cu excepţia celor care au fost înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari în această perioadă, a comunicat astăzi Aghenția Națională de Administrare Fiscală.
Potrivit vechilor prevederi legale, organul fiscal competent radia din oficiu din acest registru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care în anul următor înscrierii în registru nu mai efectuau operaţiuni intracomunitare.
Se extinde termenul pentru depunerea contestațiilor
De asemenea, prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, au fost aduse modificări și dispozițiilor privind termenul de depunere a contestației împotriva actului administrativ fiscal, în sensul prelungirii acestuia de la 30 de zile la 45 de zile.
În prezent procedura de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2101/2010 cu modificările şi completările ulterioare. Având în vedere modificările legislative mai sus menționate, este necesară elaborarea unei noi Proceduri de organizare şi funcţionare a Registrului operatorilor intracomunitari în care să fie incluse noile prevederi legale.
Se modifică modelul formularului 301
În comunicat se menționează și că, prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 75/2010, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat modelul și conținutul fomularului (301) „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”.
Întrucât prin Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 2016, au fost renumerotate articolele la care se făcea trimitere în cuprinsul formularului ”Decont special de taxă pe valoarea adăugată”, precum și în instrucțiunile de completare ale acestuia, este necesară adaptarea acestora la noile prevederi legale, explică ANAF.