Fiscul înteţeşte controalele

Statul dă cu o mână stimulente fiscale pentru agenţii economici şi le ia cu alta, prin intermediul controalelor mai dese, încheiate cu multe amenzi.

Controalele Fiscului se vor înmulţi anul acesta, iar firmele trebuie să fie pregătite să le înfrunte cu actele în regulă, avertizează Alexander Milcev, partener al companiei de consultanţă şi audit Ernst&Young.

El susţine că a primit deja semnale în acest sens de la companii. Toate ţările reacţionează la fel în perioade de recesiune economică: verificările fiscale se înteţesc pentru a aduna cât mai mulţi bani la buget, în condiţiile scăderii veniturilor, afirmă specialistul. „Ne aşteptăm la intensificarea controalelor. Autorităţile fiscale vor fi mult mai agresive, iar companiile trebuie să fie mult mai pregătite decât înainte“, a declarat Milcev. El a precizat că verificările Fiscului vor fi îndreptate în special către documentele referitoare la preţurile de transfer.

Numai în urma controalelor efectuate la firme în perioada 12-18 ianuarie, Garda Financiară a dat amenzi şi a confiscat bunuri în valoare de 8,3 milioane de lei.

În acest an de criză economică, specialistul îi sfătuieşte pe manageri să-şi păstreze cât mai mulţi bani lichizi prin amânarea plăţii unor impozite, dacă acest lucru este posibil fără să plătească amenzi. Reducerea costurilor companiei şi găsirea unor soluţii ieftine de finanţare sunt alte strategii recomandate de Alexander Milcev.

O altă soluţie pentru a obţine rapid bani lichizi este să vândă maşina sau sediul către o altă societate, după care să plătească chirie pentru folosire a bunului.

Reprezentantul Ernst&Young se aşteaptă ca multe firme să se confrunte în acest an cu lipsa lichidităţilor. Redresarea va depinde mult de situaţia din afară, care este determinantă pentru exportatori şi multinaţionale. ESTIMĂRI

Patronii au aşteptări sumbre

Managerii chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică se aşteaptă ca, în următoarele trei luni, activitatea din industria prelucrătoare şi construcţii să scadă, iar în comerţşi servicii să se menţină stabilă. Aproximativ 29% dintre patronii care şi-au exprimat opinia în cadrul anchetei de conjunctură din această lună preconizează o scădere a volumului producţiei. Patronii se mai aşteaptă la scăderea numărului de salariaţi din industria prelucrătoare. Totuşi, persoanele chestionate consideră că în sectorul serviciilor nu vor fi făcute disponibilizări.

CONDIŢII VITREGE Firmele îşi amână investiţiile din lipsă de bani

Şefii celor mai mari companii ale lumii au pierdut mult din încrederea în mediul de afaceri, îşi amână investiţiile şi se aşteaptă la o revenire lentă şi treptată în următorii trei ani.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PWC), la care au participat peste 1.100 de directori executivi din 50 de ţări, în ultimul trimestru din 2008. Rezultatele studiului au fost făcute publice, ieri, în prima zi a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveţia. Potrivit sondajului, pesimismul predomină în toate ţările şi în toate sectoarele de activitate. „Rapiditatea şi intensitatea recesiunii au produs un şoc în rândul directorilor executivi şi au creat o criză mondială a încrederii.

Principalul motiv de îngrijorare al directorilor executivi este supravieţuirea imediată a propriilor companii“, declară Samuel DiPiazza, directorul global al PWC.

Aproape 70% dintre manageri au afirmat că firmele lor vor fi afectate de criză. Dintre aceştia, aproape 80% au spus că se confruntă deja cu costuri mai mari de finanţare. Din această cauză, aproape 70% dintre respondenţi declară că îşi vor amâna investiţiile planificate. Cele mai afectate vor fi băncile, companiile de utilităţi, din construcţii, industria de divertisment şi industria auto.

În pofida condiţiilor economice severe, doar puţin peste un sfert dintre respondenţi spun că intenţionează să facă disponibiliză ri. 35% dintre manageri susţin că vor menţine acelaşi nu măr de angajaţi şi în perioada următoare.