Nu mai puțin de 2.515 agenți economici nu au reușit să îndeplinească criteriile aplicației informatice care prevede înregistrarea în scopuri deTVA, introdusă în luna februarie, a anunțat astăzi ANAF. Firmele au fost excluse automat sau în urma verificărilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) care au avut loc după ce aplicația informatică i-a situat în categoria de risc mediu.
Din total, 2.111 reprezintă societăți nou înființate care au solicitat înregistrarea în scop de TVA, fiind respinse de aplicație sau în urma verificărilor DGAF, scrie în comunicat.
Totodată, 404 firme care desfășurau deja activitate economică nu au primit codul de TVA în urma operațiunii de reînregistrare.
Potrivit comunicatului, 1.063 de agenți economici încadrați la categoria de risc mediu au obținut aprobarea înscrierii în scop de TVA sau neanularea codului de TVA după interviul desfășurat conform procedurilor cu reprezentanții ANAF.
4.500 de societăți înregistrate în scop de TVA, în 4 luni. Scădere cu 50% față de 2014
În perioada mai sus menționată, după implementarea noii proceduri, 4.527 de societăți au fost înregistrate în scop de TVA atât de la înființare cît şi pe parcursul desfăşurării activităţii, comparativ cu 10.061 firme, în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o diminuare cu cca 55%.
În comunicar se menționează că refuzul înregistrării în scop de TVA nu poate surveni în urma neîndeplinirii unui singur criteriu, ci a unui cumul de criterii.
Neîndeplinirea unui cumul de criterii situează solicitantul în grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directă (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentanții ANAF (risc mediu) pentru a oferi lămuririle necesare.
Dintre cele mai importante criterii, a căror neîndeplinire conduce la refuzul înregistrării în scop de TVA, fac parte : deținerea în prezent sau în trecut, de către administratorul care solicită înregistrarea în scop de TVA, a calității de asociat sau administrator în societăți cu risc fiscal ridicat (cu obligații fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fără a fi reactivate ulterior; aflate în inactivitate temporară la registrul comerțului; lichidate sau radiate), dar și instabilitatea sediului social.
Cererea unui solicitant de înregistrare în scop de TVA a fost respinsă pentru că persoana în cauză:
1. a făcut și făcea parte, la momentul depunerii cererii, din societăți care aveau obligații fiscale neachitate de aproximativ 500.000 euro
2. a făcut parte din 3 societăți care aveau statutul de inactiv și din 2 societăți care au fost lichidate, mai scrie în comunicatul ANAF.