Fiscul ar putea taxa suplimentar companiile

O nouă modificare a Codului de Procedură Fiscală ar putea să „penalizeze” şi mai mult firmele care acţionează pe plan local.

Cea mai recentă modificare a Codului de Procedură Fiscală conţine o prevedere care stabileşte o bligaţiile prin metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor unei firme. Ar putea fi un pas înainte, dacă nu ar putea permite inspectorilor fiscali să recurgă la abuzuri faţă de firme.

„În măsura în care aplicarea acestei prevederi va fi făcută cu responsabilitate, reprezintă un pas înainte”, a declarat pentru revista „Capital” Gabriel Sincu, partener Mazars.

Dacă se va face astfel, inspectorii fiscali nu vor mai pierde vremea pentru a descifra anumite detalii ale unei tranzacţii. De la teorie la practică drumul e lung, astfel că riscurile pentru ca firmele să fie taxate suplimentar sunt destul de mari.

INFLUENŢĂ

Inspectorii, nepregătiţi

Faptul că nu toţi inspectorii fiscali au o pregătire profesională corespunzătoare va constitui un factor în plus care ar putea duce la abuzuri în cazul respectivei prevederi, spun specialiştii.

Mai mult, de teamă de a nu fi ei înşişi sancţionaţi, ar putea să-i suprataxeze pe contribuabilii de bunăcredinţă. Potrivit lui Pieter Wessel, partener Deloitte, reglementarea este una incertă, pentru că nu menţionează nici măcar la modul general care ar fi metodele indirecte de reconstituire a veniturilor.

Atenţie direcţionată incorect

Aceste prevederi ar trebui mai degrabă detaliate în legislaţia secundară, mai cred specialiştii.

„Atenţia Fiscului ar trebui să se îndrepte către o colectare mai eficientă şi nu spre modificări legislative care să dea frâu liber inventivităţii inspectorilor”, afirmă Rodica Segărceanu, oficial Deloitte.

Până la finele acestei luni, normele pentru aplicarea noii prevederi vor fi emise prin ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.