Fiscul anunţă schimbări majore

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, anunţă o schimbare majoră a instituţiei în următorii doi ani de zile.

Președintele ANAFa vrea până la sfârșitul anului un nou cadru legislativ care să permită ”reducerea stocurilor de plângeri penale și o mult mai bună recuperare a banilor”. ”Legislația actuală obligă inspectorii să facă plângere penală atunci când au cea mai mică suspiciune de evaziune fiscală. Rezultatul este că avem înregistrate foarte multe plângeri, iar multe dintre acestea sunt aflate în nelucrare. Și în acest timp, acțiunile civile de recuperare a prejudiciilor sunt suspendate. Ne uităm la costurile statului cu aceste plângeri penale și la cât recuperăm. Dorim modificarea legii și a altor proceduri, scopul fiind crearea unui proceduri mai facile, în care să urmărim banii, nu documentele evazioniștilor. Vrem să fim mai eficienți.”, a explicat Doroş, citat de cursdeguvernare.ro.

Președintele ANAF a furnizat următoarele statistici: Pe sumele disputate în instanțe, ANAF are o rată de succes de 75%. La București, 88% dintre contestațiile respinse sunt menținute de instanțe. Problema abuzurilor arată, însă, invers, din punctul de vedere al contribuabilului:  25% din contribuabilii sancționați de ANAF câștigă în instanță și nu le plătește nimeni dezechilibrarea afacerilor, iar 11% din contribuabilii cărora li se resping contestațiile își găsesc dreptatea, după procese de ani, de zile, în justiție.

Funcția de îndrumare a ANAF

Din punct de vedere al președintelui ANAF, prioritatea instituției, indiferent de rezultatul alegerilor viitoare, trebuie să o constituie dezvoltarea funcției de îndrumare. ”Din analizele noastre, controlul apare prea târziu, sumele și penalitățile de neplată sunt foarte mari, iar în majoritatea cazurilor activele companiei sunt mici. Și din acest motiv înregistrăm multe insolvențe. Procentul de revenire în economie al unei companii aflate în situația aceasta este de 3-4%. Sunt destule cazuri în care lucrurile nu au ajuns aici din reua-credință a contribuabilului, ci din greșeală, din neștiință. Trebuie să acordăm mai multă îndrumare, să facilităm conformarea voluntară. Noi vrem să-i scoatem din piață numai pe cei care prezintă risc mare, evident, de evaziune”, a declarat șeful Fiscului.