Firmele pot lua mai uşor fonduri UE, dar au nevoie şi de credite

Microîntreprinderile care vor să se dezvolte cu bani europeni şi vin cu proiecte viabile vor beneficia de finanţări nerambursabile în proporţie de 100%, nu doar de 70% ca până acum.

Micii întreprinzători au şanse mai mari să câştige şi să ducă la bun sfârşit proiecte finanţate din fonduri europene. Cheltuielile eligibile vor fi decontate în proporţie de 100% pentru finanţări de până în 200.000 de euro, după cum au anunţat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

Până în prezent, firmele mici, care depuneau proiecte pe domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, trebuiau să asigure cel puţin 30% din valoarea proiectului.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, declară că această decizie a guvernului va duce la o mai mare absorbţie a fondurilor structurale pentru IMM-uri. „Problemele cu asigurarea cofinanţării au blocat obţinerea de fonduri structurale, în special odată cu majorarea dobânzilor şi comisioanelor la creditele bancare”, spune el.

Cum se obţin fondurile

Şi Marian Dobrilă, director executiv la compania de consultanţă DTP Partners, este de părere că „această facilitate elimină principala cauză ce a dus la neimplementarea a jumătate din proiectele depuse de microîntreprinderi şi selectate de autorităţi”.

În primul rând, micul înterprinzător trebuie să decidă ce proiect vrea să realizeze cu fonduri europene. După ce hotărăşte dacă extinde sau modernizează activitatea, trebuie să găsească sursele de finanţare. Atenţie, chiar dacă UE decontează toate cheltuielile eligibile, veţi avea nevoie de bani până când veţi primi înapoi sumele aferente facturilor.

Un pas important este să vă găsiţi partenerii cu care veţi lucra: firma de consultanţă, proiectantul tehnic, în cazul în care construiţi ceva, şi responsabilul de proiect. Acesta din urmă poate fi atât din cadrul firmei, cât şi din exterior, cum ar fi un consultant, firma de proiectare sau chiar o persoană specializată care se ocupă strict cu bunul mers al proiectului, explică Marian Dobrilă.

Urmează scrierea şi depunerea proiectului la ministerul care gestionează programul care vă interesează. Apoi, se fac achiziţiile publice şi proiectul poate demara. Aveţi grijă să respectaţi toate cerinţele Comisiei Europene şi după ce aţi finalizat investiţia şi v-aţi recuperat banii. Asta, deoarece proiectul realizat va fi monitorizat timp de cinci ani de la intrarea în conturi a ultimilor bani, avertizează consultantul.

Pentru proiectele microîntreprinderilor gestionate de MDRT sunt alocate 200 de milioane de euro pentru 2007-2015. Potrivit datelor instituţiei, până la finele lunii trecute, au fost contractate 369 proiecte în valoare de 53,8 milioane de euro. „Din cauza deteriorării generale a mediului economic, au apărut probleme în asigurarea contribuţiei proprii din partea beneficiarului”, spun reprezentanţii ministerului. 118 contracte de finanţare au fost reziliate.

DOMENII DE ACTIVITATE

Cine poate depune proiecte fără cofinanţare

Au şanse să-şi finanţeze proiectele în totalitate din bani europeni, prin domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, din cadrul Programului Operaţional Regional, firmele mici din domenii precum textile, lemn, fabricarea mobilei, a produselor din cauciuc, a calculatoarelor, a materialului rulant sau a echipamentelor de transport.

Conform ghidului solicitantului, lista activităţilor mai cuprinde, printre altele, hoteluri, transport, construcţii, colectarea deşeurilor şi a apelor uzate, telecomunicaţii, sănătate, activităţi de creaţie şi interpretare artistică sau servicii de catering pentru evenimente. O condiţie este ca firma să fi înregistrat, în ultimul an, profit din exploatare.

Un proiect din fonduri europene în şase paşi