Firmele ies in afara Capitalei

Preturile piperate ale birourilor mai tin in centrul Bucurestiului doar marile corporatii, pentru care imaginea conteaza.

Aglomeratia din zonele centrale ale Bucurestiului, la care se adauga preturile tot mai mari si locurile reduse de parcare obliga firmele mici sa se mute in zonele semicentrale si chiar la marginea orasului.

Potrivit unui studiu al companiei imobiliare ESOP, jumatate din spatiile de birouri disponibile pe piata sunt inchiriate de IMM-uri. Cu toate acestea, mult mai putine isi permit sa ramana in centrul Capitalei, ceea ce face ca birourile luxoase din Piata Victoriei sau de la Aviatorilor sa fie ocupate cu precadere de marile corporatii din IT, software, telecom, de servicii financiare sau de casele de avocatura, care tin la imagine si la dotarile de prima clasa.

Noul sediu din Bucuresti al gigantului american Microsoft, de exemplu, este situat intr-o cladire ultracentrala si bine dotata, unde chiria se ridica in fiecare luna la aproape 80.000 de euro.

Pentru firmele cu bugete mai mici, produsele imobiliare care s-au dovedit a fi extrem de atractive anul trecut se incadreaza in segmentul 8-11 euro/metru, ceea ce inseamna un spatiu decent, dar la marginea orasului. Aceste oferte au fost de altfel si foarte rapid absorbite de piata, cu o rata de neocupare de doar 5%, potrivit studiului ESOP.

Antreprenorii s-au inghesuit sa inchirieze spatii de birouri chiar si in zonele semicentrale, unde preturile se ridicau la 12-15 euro/metru patrat si unde oferta era mai bogata, avand in vedere ca jumatate din birourile scoase pe piata anul trecut se incadrau in acest segment de pret.

Zona de nord ramane in top

Incepand cu 2004, pe piata s-a observat o expansiune a cladirilor de birouri catre zonele semicentrale. In jurul anumitor proiecte-pionier initiate in ultimii ani - in Pipera sau Grozavesti, zone ce se bucura de existenta metroului si o buna conexiune cu centrul orasului - s-au concentrat majoritatea investitiilor in cladiri de birouri.

In zona Grozavesti au fost „livrati” pana in 2004 peste 20.000 mp, iar in ultimii doi ani, peste 25.000 mp. Pentru aceste locatii opteaza in special companiile farmaceutice, cele de distributie sau call-center.

„Zonele semicentrale reprezinta urmatorul pas in dezvoltarea pietei imobiliare, in conditiile in care zonele centrale devin tot mai aglomerate, cu terenuri tot mai putine si mai costisitoare. Locurile de parcare insuficiente sunt atat un inconvenient pentru firme, cat si o adevarata problema urbanistica”, explica Alexandru Petrescu, partener in cadrul ESOP.

Concurenta in regiune

Preturile ridicate pentru birouri sunt o consecinta a stocului redus de birouri livrate pe piata in ultimii ani. Daca in Bucuresti existau anul trecut aproape un milion de metri patrati de birouri, la Varsovia, Budapesta sau Praga spatiile destinate companiilor treceau de 2 milioane de metri patrati.

In Varsovia sau Praga, nivelul chiriilor de la periferie se situa in jurul a 15 euro/mp, in timp ce la Budapesta nu depasea 14 euro/mp, cam cat ar costa unele spatii in Bucuresti in zonele semicentrale, insa cu o infrastructura mult mai deficitara.