Firmele din IT pun la bătaie cele mai multe joburi pentru tineri

Tinerii din România visează la o carieră în IT, vânzări, transport, marketing şi resurse umane. Bucureştiul atrage cei mai mulţi candidaţi, în condiţiile în care o mare parte din oferta de muncă provine din capitală, potrivit unui studiu realizat pe platforma de recrutare SmartDreamers.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile tinerilor din România sunt permanente. Cu alte cuvinte, angajatorii urmează un trend de fidelizare a candidaţilor pe termen lung, în condiţiile în care ofertele de joburi permanente reprezintă 92,43% din totalul ofertei de muncă. De altfel, 88% din totalul aplicărilor sunt pe acest tip de joburi.

Ca o comparaţie, posturile temporare totalizează 1,55% din total. Internship-urile, principala unealtă de angajare disponibilă tinerilor fără experienţă reprezintă aproximativ cinci procente (4.95%) din totalul joburilor disponibile pe platforma de recrutare, în timp ce posturile în regim de freelance acoperă 0.93% din oferta de muncă.

Candidaţii tineri sunt atraşi de joburile în vânzări şi IT În condiţiile în care cele mai multe (27,48%, mai exact) dintre aplicările la joburi pe platforma smartdreamers.com sunt pentru posturi în domeniul vânzărilor, urmate de cele în IT, cu un procentaj de aplicare de 17,37%.

Topul este completat de cele în domeniul transport-logistică, unde s-au înregistrat 8.97% din totalul aplicărilor, urmate îndeaproape de cele din categoria joburilor în administrativ, cu 8.40%.

Resursele umane sunt de asemenea atractive pentru tineri, 7.44% din totalul aplicărilor fiind pentru joburi din acest domeniu, urmate de cele din inginerie (5,92%), suport clienţi (3,63%) şi marketing (3,44%).

Specialiştii în IT sunt la mare căutare

Cele mai multe joburi disponibile tinerilor sunt în IT, mai exact 48,84% din totalul ofertei de muncă. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din locurile de muncă pentru tineri provin din IT, domeniu în care candidaţii pot aplica inclusiv pentru posturi de senior level. Un alt domeniu atractiv pentru candidaţi este cel al vânzărilor. Aproape 16% din totalul posturilor disponibile provin din această arie, urmate îndeaproape de cele din inginerie, care acoperă 11,59% din oferta de muncă.

Alte categorii în care sunt puse la bătaie joburi pentru tinerii profesionişti sunt cele de Customer Support, 5,41%, precum şi cele din domeniul transport - Logistică, cu patru procente din totalul ofertei disponibile. Nu lipsesc, de asemenea, posturile din resurse umane (3%) şi marketing (2,94%), acestea fiind alte două domenii de interes pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Capitala oferă cele mai multe joburi pentru tineri

În ceea ce priveşte localizarea ofertelor de joburi, studiul arată că Bucureştiul conduce în topul oraşelor din România, cu 30,14% din total. De altfel, capitala conduce detaşat şi în topul oraşelor cu cei mai mulţi aplicanţi la posturilor disponibile. Aproape jumătate dintre aceştia (43,70%) provin din Bucureşti.

Capitala este urmată de Cluj-Napoca, de unde provin 21,64% din joburile disponibile şi 11,45% din totalul candidaţilor. Timişoara completează podiumul ofertei de muncă, cu puţin peste zece procente (10,20%) şi 5,15% din totalul candidaţilor la joburi. În alte oraşe importante ale ţării, precum Braşov (4,95%), Sibiu (4,17%), Târgu Mureş (3,55%), Iaşi (3,40%), Constanţa (2,32%) şi Arad (2,32%), procentul locurilor de muncă disponibile pentru tineri nu depăşeşte 5%.