După val de plângeri penale depuse de Clotilde Armand, candidata USR la Primăria Sectorului 1, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache i-a dat replică contracandidatei sale, printr-o postare pe Facebook.
„Doamna Armand mă tot acuză că “dau tunuri”, că “fac aranjamente” și mă tot reclamă: ba la DNA, ba la DIICOT, ba la Parchet. Nu știu exact ce anume o îndreptățește pe doamna Armand să fie o portavoce a luptei anticorupție. La urma urmei, aceeași doamnă Armand a condus multă vreme o firmă creată pentru a face profit din bani publici destinați ajutorării țărilor sărace, ajunsă pe lista neagră a Băncii Mondiale, pentru practicile aplicate. De serviciile acestei firme am “beneficiat” și noi, românii. Despre practicile și priceperea doamnei Armand, este lămuritoare ședința de consiliu din aprilie anul trecut. Prin amendamente făcute peste noapte, doamna consilier direcționa din pix 35 de milioane de lei din bugetul sectorului. Pe ce? Vedeți în filmarea de mai jos și în înregistrarea ședinței respective de la ora 02:26:20. O găsiți aici: http://livestream.ro/vodembed.php?s=p-22-04-2019.mp4. Ce va face cu bugetul Sectorului 1, dacă ajunge primar, nici nu vreau să mă gândesc.”, a scris Dan Tudorache pe rețeaua socială.
Dezvăluirile presei despre firma la care face referire primarul
Este vorba de filiala din România a unei companii stăine de consultanță. Aceasta a avut-o drept consultant pe candidata la primăria Sectorului 1, Clotilde Armand (USR). Egis, companie din Franța, a pășit „timid” în România, oferind consultanță în domeniul construcțiilor pe sute de milioane de euro. Cu ajutorul unui lobby puternic, firma a ajuns în inima CNAIR. Apoi, s-a reprofilat pe consultanță îm domeniul agriculturii și al sănătății, scrie ancheteonline.ro. Subiectul a fost prezentat și în alte publicații la vremea respectivă. Egis a câștigat, fără licitație, fără selecție de oferte, în fața firmelor românești, proiecte pe bani europeni, în derularea programelor de dezvoltare în România. Un exemplu de căpușare a banului public, a dezvăluit ancheteonline.ro, este semnarea de către Ministerul Agriculturii cu firma Egis, în septembrie 2018 a șapte contracte, într-o singură zi, care se derulează pe perioada 2017-2021, adică până anul viitor, privind ”consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative”, în sumă de 15,9 milioane de lei ( în jur de 3 milioane de euro). Egis câștigă, fără licitație, fără selecție de oferte, în fața firmelor românești, proiecte pe bani europeni, în derularea programelor de dezvoltare în România. La toate contractele, Egis România a fost singurul ofertant. Compania va implementa, până in 2021, proiectul “Servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”. Inițiativa este finanțată din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală prin PNDR 2014-2020. Niciun fel de autoritate a statului nu a reacționat și nu a intervenit în niciun fel. Egis nu plătește dări către statul român SC Egis România, dirijată de Clotilde Armand, nu plătește taxe statului român. Datele financiare din 2019 arată astfel: cifră de afaceri, pe anul trecut, de 11.357.927 lei și pierderi de 1.927.113 lei, precizează sursa citată. Nici taxe, nici impozite la statul român sau terțe persoane.