Finanţele au o prioritate: definirea „parafiscalităţii“

Comisia înfiinţată în noiembrie 2007 de ministrul Varujan Vosganian mai lucrează încă la elaborarea conceptului.

Ministerul Finanţelor nu se consideră responsabil pentru taxele parafiscale impuse de instituţiile autonome sau profesionale. Acestea sunt definite, de obicei, drept taxe administrative, altele decât impozitele şi taxele obişnuite, şi care sunt percepute de autoritatea publică pentru un presupus serviciu.

„Statul nu trebuie considerat responsabil pentru anumite taxe emise de autorităţi autonome sau profesionale, care au alte destinaţii decât interesul public general“, spun reprezentanţii MEF, într-un punct de vedere asupra parafiscalităţii, publicat la sfârşitul săptămânii trecute. Oamenii de afaceri reacţionează însă, spunând că tot statul este cel care a făcut legile ce conferă autonomie unor autorităţi extrabugetare şi le-a dat dreptul să perceapă taxe.

„Fenomenul parafiscalităţii a scăpat de sub control“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În timp ce MEF a identificat 385 de taxe parafiscale, specialiştii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii au numărat peste 450 de asemenea dări. Până în prezent, ministerul de resort spune că „a abrogat un număr de 107, rămânând în vigoare 278 de aşazise taxe parafiscale“. Firmele fac treaba ministerului

Cu toate acestea, „prioritatea MEF, în acest moment, este aceea de a defini foarte clar ce înseamnă parafiscalitatea“, se spune în documentul Finanţelor. Reprezentantul AOAR consideră „hilar“ că, acum, în 2008, MEF abia îşi propune să lămurească acest subiect, în condiţiile în care firmele aduc în discuţie de mulţi ani parafiscalitatea.

Cât despre oamenii de afaceri, aceştia definesc parafiscalitatea drept „acele taxe, tarife, comisioane percepute mediului de afaceri pe baza reglementărilor legale care autorizează diferite autorităţi, agenţii sau instituţii să le perceapă“. Iar un exemplu în acest sens, care însă nu a ajuns să se aplice, este prevederea privind obligaţia ca toate firmele să-şi certifice rezultatele financiare anuale la un consultant fiscal. Firmele nu-şi pun speranţe nici în Comisia de inventariere şi analiză a parafiscalităţii şi nu se aşteaptă să vadă rezultate concrete ale acesteia. CALCUL Sute de taxe aduc doar o cincime din venituri Trecând în revistă 5.300 de acte normative emise începând cu anul 2003, redactorii „Capital“ au numărat nu mai puţin de 306 taxe pe care firmele şi cetăţenii sunt obligaţi prin lege să le plătească. Cele pe care toată lumea trebuie să le achite sunt dările calculate pe venituri şi proprietăţi: salarii, pensii câştiguri, dobânzi, case, terenuri, maşini, scutere etc. 80% din veniturile la bugetul statului provin din cinci taxe şi impozite: contribuţiile sociale, impozitele pe venit şi profit, TVA, accizele şi taxele vamale. În acest context, sute de dări au o pondere mică la buget, dar împiedică activitatea firmelor şi a persoanelor fizice din România.