Fără muncă susținută nu aveți șanse să faceți bani și nici să-i păstrați.
Mulţi tineri se gândesc de pe acum la ziua în care vor putea trăi confortabil după 20 de ani de muncă şi nu vor mai fi obligaţi să lucreze în fiecare zi pentru a-şi câştiga existenţa. Uşor de gândit, greu de făcut.
Succes fără efort?
"Succesul vine întotdeauna la pachet cu munca. Nu există altă variantă reală", atrage atenţia Dragoş Nicolescu, Chief Product Officer în cadrul grupului PayU, furnizor de soluţii de comerţ electronic. De obicei, tinerii ar trebui să se gândească la o strategie pe termen lung imediat după vârsta de 20 de ani. Primul lucru care trebuie făcut este un plan bine pus la punct pe toate nivelurile, atât personal, cât şi profesional.
Acesta trebuie făcut după abilităţile şi pasiunile persoanei respective şi să fie flexibil, să lase loc de schimbare atunci când contextul o cere. În plus, atunci când vrei să obţii mai mult nu trebuie doar să reduci cheltuielile, dar şi să fii mai eficient în ceea ce faci pentru a câştiga mai mulţi bani. Dar, în majoritatea cazurilor, o retragere reală nu prea poate avea loc înaintea vârstei de 60 de ani. "Chiar dacă ai venituri consistente şi constante din chirii sau din diverse in vestiţii, mereu eşti motivat să faci mai mult. Când te obişnu ieşti cu un anume stil de viaţă, cu un anume nivel al cheltuielilor, este greu să renunţi", spune Nicolescu.
O metodă adiacentă de a avea o viaţă confortabilă la 40 de ani este economisirea, susțin specialiștii, în cazul în care aveţi un salariu consistent. Astfel, dacă puneţi deoparte 500 de euro lunar, timp de 20 de ani, cu capitalizarea dobânzii, veţi avea circa 210.000 de euro, la o dobândă anuală de 5%.
Investiţia în educaţie Dacă sunteţi dispuşi să riscaţi mai mult, cu investiţii care să vă aducă în jur de 10% anual, precum obligaţiunile, veţi avea aproape 450.000 de euro după 20 de ani. Totuşi, ţineţi cont că o sumă de bani consistentă vă ajunge doar dacă cheltuiţi în mod realist şi nu renunţaţi la muncă. Dacă vreţi să ajungeţi CEO, nu uitaţi să investiţi masiv în educaţie (MBA) şi să lucraţi în cât mai multe departamente ale companiei respective pentru a cunoaşte toate aspectele sectorului în care activaţi.