Finanţarea dificilă va duce la o explozie a falimentelor

Accesul greoi la credite şi situaţia dramatică de pe piaţa de capital ar putea duce la închiderea unui număr mare de firme în 2009.

Numărul de falimente ar putea creşte exponenţial la anul, în situaţia în care sursele de finanţare pentru companii sunt din ce în ce mai puţine, după cum reiese din dezbaterea „Cum finanţăm creşterea în 2009“, organizată ieri de „Ziarul Financiar“. În 2008, an în care efectele crizei au început să se simtă puternic numai spre sfârşit, numărul falimentelor este estimat la 14.000. În 2009, un an aflat în zodia crizei, numărul de firme prăbuşite ar putea atinge cote alarmante.   Principalele surse de la care companiile fac rost de bani în caz de nevoie sunt creditele bancare, piaţa de capital şi fondurile de investiţii. În aceste momente, piaţa creditelor este aproape îngheţată, iar celelalte mecanisme de finanţare sunt şi ele şubrede. Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, a recunoscut că pe piaţa de acţiuni „situaţia este dramatică“.

Totuşi, el a ţinut să precizeze că Bursa nu constă numai în tranzacţii cu acţiuni. „Companiile au în acest moment o nevoie acută de finanţare. Piaţa de capital oferă în continuare această posibilitate, mai ales prin instrumentele cu venit fix, respectiv obligaţiuni corporative, care sunt sigure şi oferă randamente ridicate“, a declarat Farmache.

Fondurile de investiţii, o alternativă   Deşi industria a fost serios afectată de criză, fondurile de investiţii reprezintă principala sursă de finanţare în absenţa creditelor bancare şi în condiţiile în care se desfăşoară tot mai puţine oferte publice iniţiale în vederea listării companiilor, crede Cristian Nacu, partener la compania de administrare de fonduri închise Enterprise Investors.

Însă fondurile de investiţii nu împrumută bani, ci achiziţionează pachete de acţiuni la companii, ceea ce înseamnă că acestea primesc bani dar cedează în schimb o parte din afacere. „Antreprenorii vând greu o parte din compania pe care au fondat-o, chiar dacă au nevoie de bani, deoarece aceasta este ca şi copilul lor“, a spus Nacu.   DEZECHILIBRE   Statul, şi el în criză de bani

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6,3% din produsul intern brut, dacă ţinem cont de felul în care este structurat în prezent bugetul pentru anul 2009, a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Lucian Croitoru. „După adoptarea planului fiscal pe anul viitor, au fost deja planificate măsuri fiscale care vor produce un deficit bugetar de 6,3% din PIB, în condiţiile în care creşterea economică pe 2009 luată în calcul de guvern este de 6%“, a spus reprezentantul BNR. Potrivit acestuia, este nevoie, printre altele, şi de o reprioritizare a cheltuielilor bugetare prin creşterea cheltuielilor de capital, dar şi de anumite măsuri care să alimenteze veniturile statului. Totodată, Nicolae Dănilă, vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), crede că ţara noastră trebuie să se concentreze pe resurse financiare interne. „În viitorul apropiat trebuie să ne concentrăm atenţia pe resursele financiare interne, având în vedere că resursele externe nu vor mai ajunge la nivelul anterior. Aceste resurse interne sunt limitate, dar sunt ţări care au garantat în totalitate depozitele. Resursele din state limitrofe s-au orientat către aceste zone, de aceea trebuie să luăm măsuri ca banii din România să nu zboare“, a spus oficialul AOSR.

Stere Farmache, preşedintele şi directorul general al Bursei de Valori Bucureşti: " Cred că tot Bursa va anticipa momentul revenirii din criză, care, deocamdată, nu ştim când va fi. Dacă urmărim evoluţia indicatorilor bursieri, vom putea observa, la un moment dat, semne de revenire. "