"S-ar putea să nu existe petreceri pe străzile din Bacău sau Braşov, dar România s-a descurcat destul de bine în ultimul timp, Produsul Intern Brut a crescut în ritm anual cu 1,2% în trimestrul doi din 2012", se arată pe un blog al "Financial Times", citat de Agerpres.
Mai exact, spune IHS Global Insight, a existat un progres în reducerea deficitului fiscal şi a deficitului comercial al ţării, care era de aproximativ 11% din PIB înainte de recesiunea globală, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB. Pe baza acestor progrese, IHS a revizuit în creştere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt şi mediu al României cu o treaptă - ridicând ratingul pe termen mediu al României la categoria recomandat pentru investiţii.
Autorul articolului, Kester Eddy, se întreabă însă ăână când vor dura aceste vremuri. Numai în acest an, România a avut trei guverne şi s-a confruntat cu un conflict public între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Chuck Movit, economist al IHS Global Insight pentru România, manifestă un optimism prudent. Instabilitatea politică pune probleme economiei Cu siguranţă, el a minimalizat revizuirea în creştere, notând că Fitch şi Moody's atribuie României categoria recomandat pentru investiţi (doar Standard & Poor's acordă României cel mai ridicat nivel al categoriei junk). El subliniază de asemenea necesitatea de a se menţine politica fiscală şi monetară convenită cu FMI şi UE în cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009, şi de a nu se speria de problemele băncilor din România, din care multe au făcut credite în valută înainte ca actuala criză să deprecieze leul.
"România încă se confruntă cu riscuri din cauza volumului necesităţilor sale de finanţare externă referitoare la câştigurile sale în valută, precum şi volumul datoriilor sectorului său bancar la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS)", spune Movit.
"Dacă tensiunile politice privind măsurile de austeritate ar avea ca rezultat un guvern disfuncţional, care nu este capabil să continue îndeplinirea acestor politici de consolidare, opinia noastră privind solvabilitatea va avea considerabil de suferit", avertizează şi Peter Attard Montalto, de la filiala londoneză a băncii japoneze Nomura. Cu alte cuvinte, România trebuie să insiste şi să persevereze, altfel toate rezultatele bune de până acum s-ar putea inversa.