Financial Times, despre cum arată România în ochii investitorilor: "Un tărâm al nimănui"

Deocamdată, România este un fel de tărâm al nimănui din punctul de vedere al investitorilor. Schimbarea guvernului şi certurile politice au făcut ca angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), inclusiv o serie de privatizări, să stagneze. Leul s-a depreciat în acest an în raport cu euro, scăzând cu 5,3% şi atingând un minim istoric în iulie, scrie ziarul britanic Financial Times.

Programul de privatizare este văzut ca vital pentru piaţa de capital, unde ar putea creşte lichiditatea. Lichiditatea de pe piaţa de capital s-ar fi triplat dacă programul privatizărilor ar fi înaintat conform graficului, este de părere Andras Szalkai, manager de fond de investiţii pe pieţe emergente în cadrul Raiffeisen Capital Management.

Dezamăgirea investitorilor este chiar palpabilă. "La începutul anului se părea că România va fi o poveste de success pentru investitori. Până în mai, indicii bursieri crescuseră cu 25% la valori exprimate în doalri", spune Szalkai.

Aşteptările investitorilor sunt acum legate de alegerile generale din data de 9 decembrie. Dacă rezultatul va fi unul clar, iar procesul de privatizare merge înainte, managerii de fonduri se aşteaptă la o serie de beneficii precum şi la noi listări pe piaţa de capital.

Adoptarea euro

Speranţa investitorilor de pe piaţa de capital este şi că România va adopta euro. Luând în calcul articolele negative apărute în presă în ultima vreme în legătură cu zona euro, este greu de crezut că există cineva care îşi mai doreşte ca ţara sa să între în zona unică europeană, scire ziarul birtanic.

Cu toate astea, unii manageri români de fonduri de investiţii consideră că adoptarea euro ar fi benefică.

"Soarta românilor ar trebui decisă mai puţin de politicieni şi să fie mai mult în corelaţie cu economia reală", a spus Dragoş Valentin Neacşu, director executiv al Erste Asset Management din Bucureşti.

Pentru a ajunge în acest punct însă, România trebuie să îşi dezvolte pieţele financiare - de aici şi dorinţa lui Neacşu ca ţara sa să adopte moneda euro. Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante, spune Neacşu. Sunt mai importante chiar decât moneda euro însăşi. "Ne vor face un emitent de bonduri mai predictibil. Ulterior companiile se vor putea finanţa pe cont propriu de pe piaţa locală şi de pe cea internaţională".