Final de drum pentru creditele relaxate

Potrivit unei analize din numărul de astăzi al revistei "Capital", ultima formă a proiectului de regulament propus de BNR reduce gradul de îndatorare la bănci cu 10-20%. "Stress testul" la care banca centrală a renunţat ar fi redus cu 50% sumele maxime pe care le poate împrumuta un cetăţean.

Potrivit unei analize publicate în numărul de astăzi al revistei „Capital“, dacă stress testul reducea cu aproximativ 50% sumele maxime pe care le poate împrumuta un cetăţean, noua formă a proiectului de regulament reduce gradul de îndatorare cu aproximativ 10%-20%.   În cadrul discuţiilor desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute cu bancherii, BNR s-a arătat deschisă dialogului şi a renunţat la unele prevederi ale documentului. În forma iniţială, băncile erau obligate să calculeze pentru fiecare dosar mai multe scadenţare ale împrumutului. Printre acestea trebuia să se regăsească şi cea mai proastă variantă: returnarea creditului la cea mai mare dobândă şi cel mai înalt nivel al cursului valutar existent în ultimele 18 luni.   În urma discuţiilor, BNR a fost de acord ca instituţiile de creditare să-şi întocmească propria matrice de risc şi să propună ajustarea gradului de îndatorare pe client. Condiţia băncii centrale a fost ca divizia sa de supraveghere să aprobe propunerile de ajustare a gradului de îndatorare ale fiecărei bănci.   Concurenţa neloială a francilor elveţieni

Deşi a lăsat de la ea în privinţa stress testului, BNR a ţinut cu dinţii la raportarea veniturilor clienţilor la declaraţiile depuse la Fisc în anul precedent. Astfel, pentru a lua un credit, vor putea fi luate în calcul venituri cu doar 20% peste nivelul declarat la administraţiile financiare.

Normele care scad gradul de îndatorare al populaţiei cu circa 20% nu afectează în mod egal toate creditele. Potrivit revistei „Capital“, împrumutul în franci elveţieni generează concurenţă neloială în sistemul bancar, deoarece în ultimele 18 luni această valută a înregistrat fluctuaţii nesemnificative de curs şi de dobândă.

Până nu văd regulamentul publicat, şefii băncilor se abţin să facă declaraţii. „Am adoptat o conduită clară: vom vorbi doar atunci când toate aceste reglementări vor fi gata. Să vedem forma finală a regulamentului“, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru „Capital“.   REGULAMENT Negocieri

> BNR a acceptat un termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca băncile să-şi modifice normele interne de creditare în funcţie de stress test. În plus, fiecare instituţie de creditare, în funcţie de propria ei matrice de risc, va stabili gradul de îndatorare al fiecărui client în parte.

> Gradele maximale de îndatorare permise de bănci urmează să fie ajustate, apoi aprobate în mod obligatoriu de BNR. Până atunci însă, activitatea băncilor se va baza pe normele actuale.