Anunţul lui Theodor Stolojan privind renunţarea la mandatul de premier a şocat întreaga scenă politică, într-un moment în care lucrurile păreau că au intrat pe un făgaş mai liniştit. "Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România vor să îşi asume cele mai importante funcţii în stat, respectiv de premier şi de preşedinte al Senatului", a argumentat "omul zilei", vizibil afectat, retragerea sa. Declaraţia istorică a lui Theodor Stolojan, din jurul orei 11.00, prefigura începutul unei zile cel puţin interesante şi al celei de-a doua săptămâni incerte.
Gestul lui Stolojan este unic în Europa, iar, pe plan mondial, a mai existat numai unul similar, în Irak.
La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că "va semna imediat decretul de numire a noului premier, Emil Boc".
Vestea a făcut înconjurul lumii, principalele agenţii de presă internaţionale alocând un spaţiu considerabil retragerii "respectatului economist".
Se pare că atât şeful statului, cât şi liderii PDL ştiau încă de aseară despre decizia lui Stolojan, social-democraţii fiind cei mai surprinşi. Mircea Geoană a anunţat, pentru ora 16.00, o întâlnire între partenerii de coaliţie în cadrul căreia urmau să fie discutate efectele acestei schimbări.
Va schimba cu ceva anunţul de retragere a lui Stolojan acordul parafat ieri de cele două formaţiuni? Potrivit unor informaţii neoficiale, liderii PSD ar fi nemulţumiţi de faptul că funcţia de premier îi va reveni preşedintelui PDL, ei nedorind la şefia Executivului un lider din linia întâi a partidului.
De partea cealaltă însă, mai mulţi analişti politici estimează că Emil Boc ar beneficia de acordul social-democraţilor, el fiind cel care a condus echipa de negociere a PDL.
Democrat-liberalul Emil Boc a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu, lăsând Clujul, oraş pe care l-a administrat timp de patru ani şi jumătate, fără primar.
În opinia lui Bogdan Teodorescu, viitorul politic al lui Theodor Stolojan este iremediabil compromis.
Astfel, la mai puţin de o săptămână de la desemnarea lui Theodor Stolojan pentru funcţia de premier, apele rămân tulburi, zilele viitoare putând aduce o rezolvare a situaţiei sau alte surprize.
PSD-ul merge înainte. Deşi s-a declarat surprins de decizia lui Theodor Stolojan, preşedintele PSD, Mircea Geoană a precizat că decizia acestuia trebuie respectată. Social-democraţii s-au întâlnit pentru a discuta despre schimbarea de la şefia Guvernului, iar surse din partid au precizat că liderii social-democraţi i-au cerut preşedintelui să renegocieze cu PDL.
Aceleaşi surse au declarat că social-democraţii nu sunt întru totul de acord cu numirea lui Emil Boc la şefia Guvernului, dar au ales să continue negocierile cu PDL pentru a rămâne la guvernare. La întrunirea celor două partide, care a avut loc în această seară, liderul PSD a evitat să aducă în discuţie cererea de renegociere formulată de colegii de partid. Prin urmare, mâine democrat-liberalii îşi vor exprima acordul sau dezacordul cu privire la formula de guvernare cu 19 ministere şi patru miniştri delegaţi.
Uşa rămâne deschisă pentru maghiari În urma întrevederii avute cu reprezentanţii UDMR, premierul desemnat, Emil Boc a declarat că democrat-liberalii lasă "o uşă deschisă" pentru o viitoare colaborare cu Uniunea. Acesta a justificat noua invitaţie prin aceea că şi PDL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie politică europeană.
Colegiul Director al PDL se întruneşte mâine Mâine va avea loc, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 12:00, şedinţa Colegiului Director a PDL, convocată pentru a analiza structura guvernului şi a dezbate eventualele candidaturi pe care partidul le va propune pentru funcţiile de ministru în viitorul Cabinet.
Noul premier a declarat că renunţarea lui Theodor Stolojan nu schimbă cu numic cele convenite deja între PSD şi PDL şi că, aşa cum a fost anunţat iniţial, Guvernul va depune jurământul la 22 decembrie.