Filmul „Francesca” a cucerit şi inimile londonezilor

Regizorul Bobby Păunescu a primit, la sfârşitul săptămânii trecute, premiul pentru cel mai bun debut internaţional la Festivalul de Film East End din Londra, pentru lungmetrajul „Francesca”.

Cincizeci de lungmetraje, şaptezeci de scurtmetraje şi o săptămână de festin cinematografic. Plus un nou premiu pentru „marele ecran” românesc, adus de filmul de debut al regizorului Bobby Păunescu, „Francesca”. Acestea ar fi, în sumar, ingredientele recent încheiatului East End, festivalul londonez de film ajuns la o cifra rotundă: cea de-a zecea ediţie.

Bobby Păunescu a primit unul dintre cele şase premii ale evenimentului, acordat celui mai bun debut internaţional, într-o competiţie în care au mai intrat alte nouă producţii din Franţa, Polonia sau Ungaria. Festivitatea de premiere a avut loc vineri, la Galeria Whitechapel, una dintre cele mai prestigioase galerii de artă britanice.

Premiul câştigat de „Francesca” îl aduce pe Bobby Păunescu în postura de regizor- în- rezidenţă al festivalului din 2011, urmând ca, anul viitor, East End să aibă şi un focus pe cinematografia română. Pelicula lui Păunescu nu e la primul test critic, iar East End-ul nu vine decât să completeze lista premiilor câştigate de „Francesca”.

Filmul a mai primit premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Gijon, din 2009. În plus, a câştigat, la începutul lui noiembrie 2009, trei premii la Bursa Silk Road Film Festival din Turcia: cel mai bun regizor, cea mai bună actriţă - Monica Bârlădeanu - şi FIPRESCI. Pelicula a fost prezentată, în februarie, şi la Festivalul Internaţional Jameson de la Dublin, cel mai mare eveniment din Irlanda dedicat artei cinematografice.

DEBUT CU SCANDAL

Alessandra, învinsă de Francesca

Filmul “Francesca” o are pe Monica Bârlădeanu în rolul titular şi spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, în căutarea unei vieţi mai bune. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, iar iubitul ei o va urma în Italia.

Lucrurile devin însă complicate în momentul în care se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut nereturnat. “Francesca” a pornit o dezbatere aprinsă în Italia, la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2009. Prima proiecţie a stârnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului în Peninsulă, pentru că ar fi conţinut insulte la adresa ei. Justiţia italiană a decis în favoarea peliculei regizate de Bobby Păunescu.

SATISFACŢIE

„Înseamnă foarte mult, pentru că e la Londra”

Alis Lupu

EVZ: Ce înseamnă acest premiu pentru dumneavoastră? Bobby Păunescu: Înseamnă foarte mult, pentru că e la Londra. Este o zonă cu o mare încărcătură culturală. Festivalul este foarte apreciat aici, iar faptul că noi am obţinut acest premiu este o recunoaştere.

Pusesem deoparte filmul „Francesca” şi mă ocupam de alte proiecte şi uite că a venit acest premiu care este o mare bucurie pentru noi. Şi locul de desfăşurare a ceremoniei înseamnă mult, este un muzeu cu o semnificaţie culturală puternică în Londra...

Ce a însemnat acest premiu pentru film? Înseamnă mult pentru distribuţia filmului pe piaţă. Un premiu câştigat la acest festival (care are o mare importanţă în Londra) ajută mult distribuţia.

La ce proiecte lucraţi acum? „Aurora”, filmul lui Cristi Puiu, pe care îl vom prezenta la festivalul de la Cannes, şi vom lansa şi casa de producţie Mandragora International.

Lucraţi la un nou film? Da, însă doar în faza de proiect. Îl voi filma în Irlanda, la Dublin. Vor fi şi actori români. Dar cum am spus, este doar în faza de proiect.