Filmul „Escapada” - expresia decăderii României comuniste

Filmul „Escapada” - expresia decăderii României comuniste. Un film care a scăpat de furcile caudine ale cenzurii.

În anul 1983, Valeria Seciu, Octavian Cotescu, George Constantin jucau în filmul „Escapada”. Filmul a fost regizat de Cornel Diaconu. Scenariul a fost scris de Mircea Iacoban.

Escapada - un film cu multe „clenciuri”

Esacapada este un film care arată decadența morală a leadershipului comunist. Un director general, un director, soția acestuia, o secretară, un inginer merg în escapada programată pentru a pregăti strategii eficiente, Directorul general, directorul vor să iasă bine. Drumul e plin de peipeții pe munte.

Șoferii greșesc, oamenii împing „Dacia” nouă 1310, ajung pe la o stână. Turiștii sunt ținuți departe de pensiunea unde ștabii urmau să se distreze. Apare și o vânătare pe acolo. Evident, vânătoarea se termină tragic. Directorul își obligă soția să fie foarte amabilă cu directorul general deși intră pe terenul secretarei.

Pierderea unei piese de la pompa de benzină și căutarea bezmetică prin gropile cu apă arată de fapt marasmul în care intrase România. Șefii sunt șefi și cred că au dreptate.

Escapada -  a fost oare tolerat de cenzură în mod deliberat?

Se știe că Popescu-Dumnezeu era un cerber la cenzură. Au fost multe filme oprite. Și totuși, filmul a ajuns la premieră. Pur și simplu, „escapada” adică ieșirea tovărășească în natura sălbatică e un dezastru. Oamenii nu se înțeleg, se suspectează. Imaginea Trabantului pe calea ferată care e golit de marfă ca să fie împins din calea trenului arată imaginea disperării.

Maga Catone face carieră în rolul respingătoarei recepționere care face totul ca rolul respingătoarei funcționare să fie perfect. La fel și responsabilul cabanei. El habar nu are de nimic, știe că totul trebuie să fie bine pentru potentanții vremii.

Vânătoarea cu alte cartușe decât cele oficiale arată și ea că regimul avea alte priorități. Oamenii simpli sunt proprietarii șurei unde se schimbă de haine oaspeții. Poporul este înțelegător, tolerant, lasă lumea pe care n-o cunoșate și n-o înțelege, adică lumea potentaților pe cursul ei.

Concluzii

Suntem în an electoral și în debutul campaniei electorale. Eu zic că nu strică să revedem filmul. Vom avea imaginea unei Românii care înainte cu 6 ani de căderea lui Ceaușescu era în pragul dezastrului.